Evlilik İzni Nedir? Koşulları Nelerdir?
Evlilik izni veya düğün izni, çalışanların sahip olduğu mazeret izin türlerinden biridir. Peki çalışanların bu en heyecanlı dönemlerinden biri için sıkça araştırdığı evlilik izni nedir? Nasıl alınır ve ne kadar sürer? Detaylar yazımızda.
Evlilik İzni Nedir?
Evlilik izni, hem 4857 sayılı İş Kanunu’nda hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenen bir mazeret iznidir.
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek Madde 2’ye göre işçilere evlenmeleri, evlat edinmeleri veya yakınlarının ölümü durumunda üç gün, eşlerinin doğum yapması durumunda ise beş gün ücretli izin verilir.
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesine göre ise memurlara eşlerinin doğum yapması halinde on gün babalık izni, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da yakınlarının ölümü durumunda ise yedi gün izin verilir.
- Buna göre memurlar kendilerinin veya çocuklarının evlenmesi halinde 7 gün; diğer çalışanlar ise kendi evlilikleri için 3 gün izin alma hakkına sahiptir.
Evlilik İzni Ne Zaman Alınır?
Çalışanlar, evlilik iznini resmi nikah tarihlerine bağlı olarak tercih ettikleri gibi kullanabilirler. Evlilik izni, çalışanın tercihine göre düğünden sonraki gün veya gelecek haftanın başı itibarıyla başlatılabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, evlilik izninin yıllık izin değil mazeret izinleri arasında sayılmasıdır. Bu sebeple izin süresi, çalışma gününe göre değil takvim gününe göre hesaplanır.
Örneğin nikahın cuma günü kıyıldığını ve iznin 3 gün olduğunu varsayalım. İzin nikahın ertesi günü, yani cumartesi gününden başlatılırsa cumartesi, pazar ve pazartesi günlerinde geçerli olacaktır; pazartesi, salı ve çarşamba günleri için değil.
Evlilik İzninin Ne Zaman Alınacağı Kanunen Belirli midir?
Hayır, iş kanununda böyle bir madde bulunmaz. Düğün izninin başlatılacağı tarih çalışanın tercihine kalmıştır.
Evlilik İzni Kaç Gündür?
Evlilik izninin süresi, yukarıda belirtildiği gibi memurlar için 7, diğer çalışanlar için 3 gündür. Fakat minimum süre olarak kabul edilen 3 günlük yasal hak dışında, çalışan ile işveren arasında imzalanan iş sözleşmesine bağlı olarak, bu süre şirketten şirkete değişiklik gösterebilir.
- İş sözleşmesinde asgari evlilik izni süresi olarak belirlenmiş 3 günden farklı bir süre belirlenmişse, çalışan bu süre kadar evlilik iznine çıkabilir.
- Bununla birlikte evlilik izni, yasal düzenlemeye aykırı olacağından, asgari 3 günlük sürenin altında olamaz.
- Sözleşmeyle belirlenen süre pek çok iş yerinde 5 gün olduğu için evlilik izninin 5 gün olduğuna dair bir yanılgı söz konusudur. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu, iş sözleşmesine bağlı opsiyonel bir uzatmadır. Dolayısıyla 2024 yılı itibarıyla asgari evlilik izni süresi hala 3 gündür.
Evlilik İzni Nasıl Alınır?
Evlilik izni almak için iş yerinin yapısına göre insan kaynakları departmanına, işverenin kendisine veya çalıştıkları kurumdaki ilgili kişi/birime başvurmalı, nikah tarihlerini bildirmelidir.
Bunun için nikah tarihinin ve evlilik izni talebinin yer aldığı bir dilekçe hazırlanması gerekir.
Evlilik İzni Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Evlilik izni resmi dilekçe formatında ve düzeninde yazılır. Dilekçede şu bilgiler bulunur:
- Düğün tarihi
- Evlilik izni hakkının dayandığı yasal dayanak (özel sektör çalışanları ve memurlar için yukarıda belirtildiği gibi farklıdır.)
- Kişisel bilgiler ve imza
Evlilik İzni Dilekçesi Örneği
Aşağıda, özel sektör ve kamu çalışanları için dilekçe örneklerini bulabilirsiniz.
Evlilik İzninin Koşulları Nelerdir?
Evlilik izninin devlet memurları ve özel sektör çalışanları açısından farkları;
- Kanunen memurların 7 gün; özel sektör çalışanlarının asgari 3 gün izin hakkına sahiptir.
- Devlet memurları birinci derece yakınlarının evlilikleri için de izin kullanabilirken standart bir iş sözleşmesinde özel sektör çalışanları kullanamaz.
Bunun dışında evlilik izni koşulları tüm çalışanlar için aynıdır.
Koşulları ayrıntılarla inceleyelim.
Evlilik İzni İçin 1 Yıl Çalışmak Şart mıdır?
Bir yıl çalışma şartı, yıllık izinler için aranan bir şarttır. Evlilik izni bir mazeret izin türü olduğu için bu şart geçerli değildir.
Yani çalışan, 1 yıl çalışmasına gerek olmadan evlilik iznine çıkabilir.
Evlenen Çalışanlar İşten Çıkabilir mi?
Kadın çalışanlar evlenmeleri halinde kıdem tazminatı dahil tüm haklarıyla birlikte işten ayrılabilir.
Erkek çalışanlar, böyle bir hakka sahip değildir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hayır. Evlilik izni kanuni bir haktır ve çalışan, izin boyunca ücret almaya devam eder.
Çalışan; yaptığı her evlilik için evlilik izni kullanabilir. Bununla ilgili herhangi bir yasal kısıtlama yoktur.
Hayır. Evlilik izni bir mazeret izni türüdür. Yıllık izinden düşmez.
Düğün izni, çalışanın yasal hakkıdır. Kullandırılmaması halinde çalışan haklı fesih sürecini başlatabilir.
Çalışan evlilik iznini kullanmazsa bu hakkından feragat etmiş olur. Evlilik izninin ücrete dönüştürülmesi mümkün değildir.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler