Forfaiting Nedir? Nasıl Çalışır?

Muhasebe ve Finans KOBİ Ekonomi 3dk
Muhasebe ve Finans KOBİ Ekonomi

Nakit akışını iyileştiren bir finansman tekniği olan forfaiting nedir, forfaiting nasıl çalışır ve özellikleri neler sorularının detaylı cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Forfaiting Nedir?


Fransızca kökenli bir kelime olan forfaiting, Türkçe’de “hakların teslimi” anlamına gelir. Ticari finansman tekniği olan forfaiting nedir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: İhracat yapan kişilerin uzun veya orta vadeli satışlarından alacaklarını, bir aracı vasıtasıyla düşük bir fiyattan satarak mallar için anında nakit ödeme sağlayan bir ticaret finansmanıdır.
Diğer bir ifadeyle, ihracatçının iskontolu bir şekilde hızlı nakit akışını sağlamak için ileri bir tarihte ödenmesi gereken alacak hakkından vazgeçmesi anlamına gelir.

Forfaiter Nedir?


İhracat yapan kişiye nakit ödeme karşılığında alacaklı olan kişilerin hakkını satın alan finansal aracı, forfaiter olarak tanımlanır. Forfaiter’lar genellikle bir bankanın uzman finans kuruluşları ve departmanları olarak yer alır.

Forfaiting Nasıl Çalışır?


Forfaiting işleminde ihracat yapan kişi ticaret finansmanı konusunda uzman olan bir forfaiter’a başvurur.
Forfaiter, ithalatçı ile ilgili bilgileri ve diğer gerekli belgeleri topladıktan sonra, ilgili riski tahmin eder ve ardından ihracatçıya indirim oranını teklif eder.
Forfaiting işleminde ihracatçı firma, ithalatçı firma, forfaiter ve garantör banka taraflar olarak yer alır.
Bir sonraki aşamada ihracatçı, ihraç edilecek yatırım mallarının satış fiyatına indirim oranını ve taahhüt ücretini yükleyerek yurt dışındaki alıcıya bir sözleşme fiyatı teklif eder ve forfaiter ile bir sözleşme imzalar. Yapılan bu ihracat, yurt dışındaki alacakların bankası tarafından garanti edilen belgeler karşılığında gerçekleşir. Senede forfaiter aracılığı ile iskonto uygulanıp karşılığı ihracatçı firmaya ödenir. Alacaklının vadesi dolduğunda aracı olan banka ödemeyi ithalatçıdan tahsil eder.

Forfaiting Özellikleri Nelerdir?


Bu özelliklere birlikte göz atalım:

  • Forfaiting yöntemi, ihracata yönelik yatırım mallarını ve ihracatçıların anında nakit almasını sağlar. Forfaitingde, sermaye malı ithalatçısına 6 ay ve 10 yıl arasında kredi verilir.
  • Forfaiting, ihracatçıların orta ve uzun vadeli yabancı alacaklarını “rücusuz” olarak iskontolu satar ve böylece kolay nakit elde etmelerini sağlar. İhracatçı firma alıcı ile işlemi sonlandırmadan önce forfaiter’a başvurabilir, anlaşmayı ve iskonto oranını belirleyerek satış fiyatına değer ekleyebilir.
  • İhracatçı, forfaiting maliyetini satış fiyatına ekleyerek alıcıya geri yükleyebilir ve işlemi risksiz bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu işlem aynı zamanda uluslararası ticareti geliştirir, ihracatı ve ithalatı destekler ve buna teşvik eder.
  • Ödeme tutarı herhangi bir para biriminden alınabilir. Tek seferlik bir işlem uygulanır. Burada satıcının, alacağına nakit olarak kavuşması esas alınır. İskontolu ve rücu olmadan finansman sağlanır. Forfaiting işleminde ihracatçının herhangi bir risk almadan finansman desteği alması sağlanır. İhracatçı firmanın bu işlem için aldığı ücret, alacak firmanın tutarı ile forfaiterdan alınan iskonto tutarı arasındaki fark olarak yer alır.

Forfaiting İşleminin Avantajları Nelerdir?


Forfaiting, ihracatçıya anında nakit para sağlar ve tahsilat masraflarını ortadan kaldırır. Yüzde yüz finansman desteği sunarak ihracatçı ve ithalatçının önündeki riskleri ortadan kaldırır. Kredi satışını nakit satışa çevirerek işlemi kolaylaştırır.
Forfaiting, ihracatçıyı ithalatçı tarafından ödeme yapılmaması riskinden kurtarırİhracatçı firma, bu yöntemde işlerini kolaylıkla büyütebilir.
Forfaiting işlemi aynı zamanda ihracatçı firmayı faiz ve döviz kurlarındaki olumsuz hareketlerden korur. İhracatçılar için kolay bir finansal destek sağlayan forfaiting işleminde mallar kredi şartıyla satılır. İhracatçı firma, bu işlemde ithalatçı firma ile doğrudan temas halinde olur ve sözleşmenin imzalanmasına kadar olan tüm ticari ve mali süreci yönlendirebilir.

Forfaiting Türleri Nelerdir?


Bunları üç kategoride inceleyebiliriz:

  • Senetler: Forfaiting işleminde senetler, ithalatçı firma tarafından sağlanır. İthalatçı firmanın yaptığı bu senetler, ihracatçı firmaya ödeme yapmak için yazılı bir söz işlevi görür.
  • Kambiyo Senetler: Kambiyo senetleri, senetin bir alt türü olarak yer alır. İthalatçının ihracatçıya kararlaştırılan para miktarını ödemesini güvence altına alan yazılı tanımlar şeklinde ifade edilir.
  • Alacaklar Hesabı: Alacaklar hesabı, ihracatçı firmanın borç tutarının yansıtıldığı hesap olarak yer alır ve ödemesi henüz alınmamış olarak listelenir.

Forfaiting İşlemi için Gerekli Belgeler Nelerdir?


Forfaiting işleminin gerçekleşmesi için gerekli belgelerin kopyaları istenir. Bu belgeler şunlardır:

  • İthalatçı firma ile yapılan tedarik sözleşmesi ve ödeme koşullarını gösteren belge
  • İmzalı ticari fatura
  • Nakliye belgeleri
  • Temlik mektubu
  • Garantör bankaya bildirim ve teminat mektubu

Tüm ihracat işlemlerinizde Mikro Yazılım’ın ihracat programı çözümlerinden faydalanabilir, satışlarınızda verimliliği hızla artırabilirsiniz.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!