Kadın Girişimcilere Destek Veren Platformlar Nelerdir?

Genel Hukuk ve Vergi 3dk
Genel Hukuk ve Vergi

Ülkelerin ve toplumların ekonomik kalkınmasında topumunun tümünün harekete geçirilmesi önemlidir. Bu nedenle yalnızca belli bir kesimi gelişen toplumların kalkınmasından bahsedemeyiz. Günümüz dünyasında kadınların iş yaşamı ve ekonomideki rolü, ülkemizin kalkınabilmesi için oldukça değerlidir. Kadın girişimcilerin sayısının artması, iş hayatına teşvik edici kolaylıklar sağlanması, finansmanlarının kolaylaştırılması için birtakım destek ve teşvik programları uygulanır.
Devlet ve özel sektör tarafından kadın girişimcilere sağlanan programların neler olduğunu ve bu programlardan nasıl faydalanılacağını bu yazımızda bulabilirsiniz.

KOSGEB

Kurulduğu günden bugüne kadar girişimcilerin gözdesi haline gelen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB özellikle kadın girişimcilere sağladığı imkanlarla dikkati çekiyor.
Oluşturduğu proje ve programlarla gerekli şartları karşılayan girişimcilere önemli oranlarda destekler sunan kuruluş,
30 yaş altı genç kadın girişimcilere 100.000 TL faizsiz kredi sağlar. Ustalık belgesine sahip iş kolu üzerinde iş yeri açıp en az 1 yıl faaliyet yaptığını gösteren kadın girişimciler ise 225.000 TL’ye kadar faizsiz kredi imkanından yararlanabilir. KOSGEB, Yeni Girişimci Desteği uygulaması kapsamında normal şartlarda %60 oranında verilen desteği kadınlara özel olarak %80 oranında sunar.

KAGİDER

Girişimci kadınları desteklemek amacıyla kurulan STK’ler arasında önemli bir yeri olan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, kadın girişimcilere eğitim, rehberlik ve mentörlük desteği verir. 2007’de kurulduğu günden bugüne amacı Türkiye’deki kadın girişimci oranını gelişmiş ülkelerdeki oranlara çıkarmaktır.
Bu doğrultuda her yıl gerçekleştirdiği etkinliklerden biri de “Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması“dır.

KGF (Kredi Garanti Fonu)

Kredi Garanti Fonu, TOBB, TESK ve KOSGEB işbirliği ile işini büyütmek isteyenlere, daha çok üretip kazanmak isteyen KOBİ’lere, yeni teknolojilere odaklanan, yurt dışına açılmak isteyen şirketlere ve henüz fikir aşamasındaki işini hayata geçirmek isteyen girişimcilere kredi destekleri sunar. Normal şartlarda 2 yıl geri ödemeli olarak kredi sağlayan KGF, kadın girişimcilere özel olarak 5 yıl vadeli krediler de sunabilmektedir. Risk grubuna göre belirlenen kredi miktarı yine kadın girişimcilere özel olarak 130.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Bir sivil toplum kuruluşu olan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, dar gelirli kadınların yaşam kalitesini yükseltmek ve ekonomik durumlarını iyileştirmek amacıyla faaliyetler yürütür. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, kadın girişimcileri desteklemek ve yerel kalkınmanın güçlendirilmesine katkı sunmak için kadınlara eğitim, kredi, danışmanlık ve pazarlama destekleri verirken kooperatifleşme ve güçlendirme kampanyaları da yürütür.
Birçok sektörde eğitim veren KEDV, yeteneklerini geliştiren kadınların kooperatif çatısı altında üretim yapabilmeleri için imkanlar sunar.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu

TOBB bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu, ülkemizdeki kadın girişimcilerin geliştirilmesi amacıyla kadınlara kariyer geliştirme fırsatları sunar. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimciler için seminer, panel ve eğitimler vererek ülkemizdeki kadın girişimcilik bilincini artırmayı amaçlar.
Ayrıca kadın girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlayan Kurul, bu sistemi bir döngü haline getirerek koçluk sistemi geliştirmiştir. Koçluk sistemi içerisinde yeni iş kuran girişimcilerin deneyimli girişimciler tarafından belirli bir süre boyunca desteklenmesi sağlanır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Devlet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla kadın girişimcilere 15 bin TL tutarında faizsiz kredi desteği sunar. Bakanlık tarafından verilen bu kredilerin geri ödemesi 2 yıl sonra başlar ve girişimcilere 8 yıllık bir süre tanınır.

Bankalar ve Fintek Şirketleri

Bankalar da kadın girişimcilere özel destekler veren kuruluşlardır. Kadın girişimciler; vade süresi, kredi miktarları ve genel yükümlülükler bankadan bankaya değişse de 84 aya varan vade imkanlarıyla ve teminat şartı olmadan kredi ve desteklerden faydalanabiliyor. Ülkemizde birçok fintek şirketi de kadın girişimciler için komisyon ve eğitim destekleri sunar.