Damga Vergisi Nedir? Nasıl Ödenir?
Hukuk ve Vergi 2dk
Hukuk ve Vergi
İçindekiler
Damga Vergisi nedir, nasıl hesaplanır, ne zaman, nasıl ve nereye ödenir? İşte cevaplar…
Damga Vergisi Nedir?
Damga vergisi hukuki ve resmî işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergidir. Kağıtlara yazılıp imzalanır, imza yerine işaret koymak suretiyle düzenlenir, bir hususta ispat için ibraz edilir.
Bunun dışında manyetik ortamda veya elektronik veri şeklinde de hazırlanır.
Bu hukuki veya resmî işlemleri belgeleyen kağıtlar; kişilerin birbirleriyle, kurumların birbirleriyle olabildiği gibi aynı zamanda kişiler ile kurumlar, kurumlarla kişilerin arasında da gerçekleşebilir.
Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Damga Vergisi’nin iki çeşidi bulunur. Damga vergisi hesaplama formülü, farklı vergi türlerinde farklı şekilde kullanılır.
Maktu Damga Vergisi, kağıt üstündeki bedelden bağımsız olarak belirli bir TL karşılığı ödenirken Nisbi Damga Vergisinde, kağıt üzerindeki bedele her yıl belirlenen tutar tablosundaki oranlar uygulanır.
Damga Vergisi 2024 oran ve tutarları nedir?
Damga vergisine ilişkin üst sınır 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 17.006.516,30 Türk Lirası olmuştur.
Bu sınır; damga vergisine tabi her bir kâğıt için tahsis edilebilecek damga vergisinin üst sınırını ifade eder.
2024 yılında uygulanacak damga vergisi oran ve tutarları 30.12.2023 tarihli ve 32415 (2. mükerrer) sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 68 seri nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği aracılığıyla duyurulmuştur. Mevzuatla ilgili detaylı bilgiye 68 nolu tebliğ üzerinden ulaşabilirsiniz.
Damga Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır?
Damga vergisi ödemesi nasıl ödenir derseniz, yöntemleri şunlardır:
- Pul yapıştırarak
- Makbuz karşılığı
- İstihkaktan kesinti yapılması
- Basılı damga konulması
Damga Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Peki, damga vergisi ödeme süresi ile damga vergisi beyan süresi nedir?
Damga vergisi aylık olarak ödenir. Damga Vergisi Beyannamesi, izleyen ayın 23. günü, vergi olduğunda verilir. Sonraki ayın 26. gününde ise ödenir.
Damga Vergisi Nereye Ödenir?
Damga Vergisi’ni ödeme için 3 farklı ödeme noktası kullanılabilir:
- Vergi daireleri
- Anlaşmalı bankalar
- Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesi
Tüm vergi beyannamelerini kolayca hazırlayabilceğiniz, zamandan ve iş gücünden tasarruf etmenizi sağlayacak bir program kullanmak isterseniz, Mikro Yazılım beyanname programı ihtiyacınıza cevap olabilir.
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!