e-Arşiv Fatura 2024 Sınırı Nedir?
e-Fatura ve e-Arşiv faturalar, dijitalleşen dünyanın vazgeçilmez birer parçası haline geldi. Türkiye’de her geçen yılla birlikte daha fazla işletme, e-Fatura ve e-Arşiv geçiş zorunluluğu ile karşı karşıya kalıyor.
e-Fatura e-Arşiv geçiş zorunluluğu bulunan mükelleflerin, geçiş süreçlerini bu yıl 1 Temmus 2024’e kadar tamamlaması gerekiyor. Peki 2024 yılı için geçerli olan tebliğ e-Fatura ve e-Arşiv Fatura geçiş zorunluluğu bağlamında neleri değiştirdi? Detaylar yazımızda.
e-Arşiv Nedir?
e-Arşiv, 3 milyon satış hasılatı sınırını aşan işletmelerin, e-Fatura düzenleme zorunluluğuna tabi olmadıkları ancak yine de elektronik ortamda belge düzenlemeleri gereken durumlarda kullanılan bir çözümdür. Örneğin vergi ödeme yükümlülüğü bulunmayan bir müşteriye tek seferde 9 bin TL satış yapan bir işletmenin, e-Arşiv Fatura kesmesi gerekir.
e-Arşiv uygulamasıyla birlikte, işletmelerin belirli bir satış hasılatı sınırını aşmaları durumunda, kağıt fatura yerine elektronik fatura düzenlemeleri gerekmektedir. Bu durumda, e-Arşiv Fatura geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Arşiv geçiş şartlarıyla ilgili ayrıntılara dikkat etmelidir.
2024 e-Arşiv Fatura Geçiş Süresi Nedir?
e-Fatura ve e-Arşiv geçiş zorunluluğu şartlarını karşılayan, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartlarını sağlayan mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçişlerini tamamlamalıdır.
e-Arşiv Faturası Kimler İçin Zorunludur?
eArşiv Fatura geçiş zorunluluğu ile ilgili şartlar, 2022 yılının sonunda yayımlanan tebliğ ile değiştirilmiş ve 2024 yılı için koşullar güncellenmiştir. e-Fatura sistemine geçiş şartlarını karşılayan mükellefler, e-Arşiv Fatura’ya geçiş süreçlerini de tamamlamakla yükümlüdür.
Bununla birlikte, e-Arşiv Fatura geçiş zorunluluğu için göz önünde bulundurulması gereken diğer detaylar şu şekildedir:
- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar
- Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar
- Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
e-Fatura ve e-Arşiv geçiş zorunluluğuyla ilgili daha detaylı bilgilere e-Fatura geçiş zorunluluğu ve şartları yazımızdan ulaşabilirsiniz.
e-Arşiv Kesme ve Düzenleme Sınırı 2024
1 Mart 2022 tarihinden itibaren
- Tek bir gün içinde vergiye tabi olmayan kişilere 5 bin TL ve üzerinde fatura düzenleyen mükellefler, e-Arşiv Fatura zorunluluğuna tabidir.
- Tek bir gün içerisinde vergiye tabi kişilere vergi dahil 6.900 TL(fatura kesme sınırı) üzerinde fatura düzenleyenler, e-Arşiv Fatura kesmelidir.
- Bu e-Arşiv Faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge Portalı üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlayabilmiş olan Mikro Yazılım gibi özel entegratör kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla kesilmelidir.
- Vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere düzenlenecek faturalarda vergi dairesi ve vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu yoktur.
2024 e-Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı
2024 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 6.900 TL olarak açıklanmııştır.
Bedeli 6.900 TL’den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
meblağın veya meblağ
e-Fatura Kullanmamanın Cezası Nedir?
Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Fatura, e-Arşiv Fatura (İinteraktif), e-İrsaliye, e-SMM, e-MM ve e-Bilet belgelerinin, kağıt olarak düzenlenmesi, gönderilmesi ve alınması halinde özel usulsüzlük cezaları kesilir.
- Özel usulsüzlük cezası 2024 yılı için fatura vermeyen ve almayanlara 3.400 TL’den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde uygulanır.
- Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (680 TL) özel usulsüzlük cezası kesilir.
- Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit edilen özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 1.700.000 Türk lirasını geçemez.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet, fatura kesme sınırına KDV dahildir. Yani tek gün içinde yapılan satış KDV dahil 6.900 lirayı aştığında fatura kesmek zorunlu olur.
Fatura kesme sınırı, diğer vergi uygulamalarında da olduğu gibi yeniden değerleme oranı göz önüne alınarak belirlenir ve artış buna göre gerçekleştirilir.
2024 yılı için fatura kesme sınırı 6.900 lira olarak belirlenmiştir.
Fatura kesme sınırını aşan satışlarda artık kağıt fatura kesilemez. Yukarıda açıklanan şartlara göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura kesmek zorunludur.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler