e-Fatura Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır?
Mükelleflerin, e-belgelerini düzenlemek ve kullanmak için yararlanabileceği birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri de entegratörlerdir. e-Dönüşümde en çok tercih edilen yöntemlerden olan entegratörler, mükelleflerin e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye ve e-Serbest Meslek Makbuzu gibi belgelerini kolayca düzenleyebilmelerini sağlar.
Entegratör yönteminde değişim yaparak birden fazla özel entegratör ile çalışmak mümkündür. Bu yazımızda e-Fatura entegratör değişikliği nasıl yapılır konusunu inceleyeceğiz.
e-Fatura Entegratör Değişikliği Mümkün Müdür?
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye ve e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlemekle yükümlü kişiler, diledikleri takdirde düzenlemede kullandıkları yöntemi değiştirebilirler. En sık kullanılan yöntemlerden olan özel entegratör firmalar, e-dönüşüm sürecinde gerekli kurulum işlemlerinin ve akabinde kullanım işlemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanıcılara kolaylık sağlar. Ayrıca herhangi bir sistem ve personel gerektirmediğinden dolayı maliyet ve zaman avantajı da vardır.
Özel Entegratör Geçişinde Entegratör Nasıl Seçilir?
Özel entegratörler arası geçiş yapılmak istenildiğinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan özel entegratörler listesine bakılması gerekir. Bu listede yer alan firmalar, özel entegratörlük yapma yetkisi bulunan firmalardır ve ismi geçen firmalara geçiş yapılabilir. Bu listede bulunmayan firmalar özel entegratörlük yapamaz ve bu firmalara değişiklik yapılmamaldır. Bu nedenle entegratör değişikliği yaparken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın listesi kontrol edilmelidir.
Özel Entegratör Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey
Özel entegrasyon geçişi yaparken dikkat etmeniz gereken 7 şey şöyle:
- Eğer veri güvenliğini önemsiyorsanız, müşterilerinize _e-Fatura Saklama Hizmeti sunma iznine sahip bir entegratörle çalışmalısınız. Verilerinizi saklamanızı ve gerektiğinde ibraz etmenizi gerektiren bir yasal yükümlülük süresi bulunur. Entegratörünüz, bu süre içinde, talep ettiğinizde verilerinizi size sunabilmelidir.
- Bir üstteki madde gereği, entegratörünüzün verilerinizi ve hatta onların yedeklerini de sakladığı iyi bir altyapısı olmalıdır. Çalışacağınız entegratörün kullandığı veri saklama sistemini ayrıntılarıyla öğrenmek sizin hakkınız.
- Ayrıca, entegratörünüzün GİB’in zorunlu kıldığı tüm yeterliliklere sahip olduğundan da emin olmalısınız.
- Entegratörünüzün kurumsallık seviyesi, finansal kapasitesi ve güvenilirliği de sizin için önemli bir kriter olmalıdır.
- Yine bir üstteki maddeyle ilintili olarak, entegratörünüzün olası bir krizden hasarsız çıkabilmek ve iş sürekliliğini sağlayabilmek için iyi bir kriz yönetim planı olmalıdır. Anlaşma yapmadan önce görüştüğünüz firmadan bu konuda da bilgi talep edebilirsiniz.
- Entegratörünüzün her geçen gün genişleyen e-devlet uygulamaları için çözüm üretip üretmediğini kontrol etmelisiniz. e-Fatura dışında kapsama girme olasılığı olan diğer e-dönüşüm projeleri, entegratörünüzün çoktan hakim olduğu ve hizmet sunduğu konular olmalıdır.
- Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, entegratörünüzün e-Fatura için sunduğu platformun, ERP programıyla entegre olarak çalışıp çalışmadığıdır.
e-Fatura Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır?
Özel entegratörler arası geçiş iki aşamada tamamlanır:
- Özel entegratörün değiştirmek istenmesi durumunda ilk olarak belirlediğiniz yeni özel entegratörle iletişime geçilmeli. Yeni entegratörün ilettiği aktivasyon linki ile e-sistem aktifleştirilir.
- İkinci aşamada yapılması gereken, eski özel entegratörünüzle iletişime geçerek çıkış işlemlerinizin yapılması için talepte bulunmaktır. Mükellefler, GİB Portal ve Entegrasyon yöntemlerinde, her uygulama için yalnızca bir yöntem kullanabilir. Yalnızca Özel Entegratör yönteminde birden fazla Özel Entegratör ile çalışılması mümkündür.
e-Dönüşüm Yöntemleri Arasında Değişiklik Nasıl Yapılır?
Entegratör değişikliği yapabildiğiniz gibi e-dönüşüm yöntemleri arasında da değişiklik yapabilirsiniz.
GİB Portal Yönteminden Özel Entegrasyon Yöntemine Geçiş
GİB Portal yönteminden özel entegrasyon yöntemine geçiş oldukça kolaydır. Yapmanız gereken tek şey özel entegratör ile anlaşılmasıdır.
Geriye kalan süreci entegratör yönetir. Bu süreçte GİB Portal hesabı otomatik olarak kapatılacaktır. Özel Entegratör, e-Fatura sistemine dahil olduktan sonra e-Fatura uygulamasını Özel Entegratör Bilgi İşlem Sistemi üzerinden kullanmaya başlayabilirsiniz.
GİB Portal Yönteminden Entegrasyon Yöntemine Geçiş
İlk olarak https://www.efatura.gov.tr/entegrasyonislemleri.html linkinden test tanım formu ve BİS raporu yüklenmelidir. Daha sonra entegrasyon testlerini tamamlayıp raporu yazarak sonucu [email protected] adresine göndermeniz gerekir.
Sistem, göndermiş olduğunuz testleri kontrol eder ve başarılı olması durumunda onay verir. Canlı tanım formunu yükleyerek e-Fatura sistemini kullanabilirsiniz.
Entegrasyon Yönteminden Özel Entegrasyon Yöntemine Geçiş
Öncelikle özel entegratör, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın listesinden kontrol edilerek seçilmelidir. Ardından özel entegratörden hesabınızı açması ve aktivasyon işleminizi yapması talep edilir.
Eski Entegrasyon hesabınız otomatik olarak kapatılır. Özel Entegratör, e-Fatura sistemine dahil olduktan sonra e-Fatura uygulamasını Özel Entegratör Bilgi İşlem Sistemi üzerinden kullanabilirsiniz.
Entegrasyon sistemine geri dönülmek istenirse, entegrasyon testlerini tekrarlamanız gerekir.
Entegrasyon Yönteminden GİB Portal Yöntemine Geçiş
Bu geçiş işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na, talebinizi belirten bir dilekçeyle (kaşeli ve imzalı) başvuruda bulunmanız gerekir.
Başvurunuz sonucunda GİB tarafından entegrasyon yetkiniz kaldırılarak GİB Portal yöntemine otomatik olarak dahil edileceksiniz.
Gib portal yönteminden entegrasyon sistemine tekrar geçmek isterseniz, entegrasyon testlerini tekrarlamanız gerekecektir.
Özel Entegrasyon Yönteminden GİB Portal Yöntemine Geçiş
Bu işlemde de yapmanız gereken tek işlem özel entegratörünüz ile iletişime geçerek ve hesabınızı kapatması talebinde bulunmaktır. Özel Entegratörünüzün hesabınızı kapatması durumunda GİB Portal hesabınız otomatik olarak açılır. Böylelikle GİB Portal yöntemini kullanmaya başlayabilirsiniz.
GİB’e ayrıca bir bildirimde bulunulmasına gerek yoktur.
Özel Entegrasyon Yönteminden Entegrasyon Yöntemine Geçiş
Öncelikle https://www.efatura.gov.tr/entegrasyonislemleri.html linkinden test tanım formu ve BİS raporu yüklenmelidir. Ardından entegrasyon testleri tamamlanarak sonuçlar [email protected] adresine gönderilmelidir.
Sistem üzerinde test kontrolü yapılır ve başarılı olması durumunda test onayı verilir. Testleri tamamladığınızda Özel Entegratörünüz hesabınızı kapatmalıdır. Hesabınız kapatıldığında ise canlı tanım formunu yüklemeniz gerekir. Hızlı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz canlı tanım formu yüklemesinin ardından e-Fatura sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.
Otuz yıllık tecrübesiyle GİB onaylı özel entegratör Mikro Yazılım,
e-Fatura e-Dönüşüm ürün ve çözümleri ile yanınızda!
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler