Mikro Yazılım yanınızda,
paranızın kontrolü daima sizde
Mikro Yazılım yanınızda,
paranızın kontrolü daima sizde
Çalışma saatlerini ve çalışanlarınızın maaşlarını kolayca hesaplayın, şirketinizin İK ve personel yönetimini kolaylaştırın.
GENEL BAKIŞ
Maaş hesaplamaları kontrol altında
Mikro Yazılım programları ile personelinizin iş günü ve fazla mesaisini kolayca hesaplayabilir, İK ve personel yönetimini optimize ederek şirket verimliliğini artırabilirsiniz.
Fazla mesaiyi hesaplamayın
Çalışanlarınızın iş gününü, çalışma saatlerini ve maaşlarını kolayca hesaplayabilirsiniz.
Personel maliyetini belirleyin
Personel maliyeti hesaplama işlemlerini sürekli olarak takip ederek sürprizlerin önüne geçebilirsiniz.
Çalışanlarınızın izin hakkını gözetin
Fazla mesaiye kalan çalışanlarınızın elde ettiği dinlenme ve izin haklarını gözetebilirsiniz.
ÖZELLİKLER
Personel takibi için ana ürünler
Mikro Run
Küçük işletmelerin çözüm ortağı, yeni modüllerle sürekli büyütülebilen Mikro Run ile personelinizin iş günü ve maaş takibi ile hesabını kolayca yapabilirsiniz.
Mikro Jump
Büyümek için zıplayan daha büyük ölçekli işletmelerin çözüm ortağı Mikro Jump ile personelinizin iş günü ve maaş takibi ile hesabını kolayca yapabilirsiniz.
Mikro Fly
Uluslararası rekabete hazırlanan büyük şirketlerin çözüm ortağı Mikro Fly ile personelinizin iş günü ve maaş takibi ile hesabını kolayca yapabilirsiniz.
ÇÖZÜMLER
Ana ürünlerle birlikte alabileceğiniz ek çözümler
İşletmenize en uygun çözümü seçin, işinizi baştan sonra kolayca yönetin
Sıkça Sorulan Sorular
4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtildiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nde haftalık mesai süresi 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirmektedir. Çoğu iş yerinde haftalık 45 saatlik çalışma, iş günlerine eşit bir şekilde bölünmektedir. Böylece günlük çalışma süresi 7.5 saat olmaktadır. Bazı durumlarda bu 45 saatlik haftalık mesai, iki tarafın da anlaşması üzerine günlere farklı şekilde bölünebilir fakat 4857 sayılı İş Kanunu’na göre haftalık toplamı 45 saati aşmasa bile bir çalışan günde 11 saatten fazla çalışamaz. 11 saatin üzerindeki her saat, haftalık toplam 45 veya altında bile olsa fazla mesai olarak değerlendirilir. Buna ek olarak, personel maliyeti hesaplama işlemlerini de sürekli olarak takip ederek sürprizlerin önüne geçebilirsiniz.
Fazla mesaide çalıştığınız her 1 saat için, normal mesaide aldığınız 1.5 saatlik ücreti almanız gerekir. Bir haftada toplam 45 saatten daha az çalışılan iş yerlerinde fazla mesai, saat ücretinin 1.25 katı olmak zorundadır, yani fazla mesai ücreti normal çalışma saat ücretinin %25 fazlası olmalıdır. Bir haftada toplam 45 saat ve üzeri çalışılan iş yerlerinde ise fazla mesai, saat ücretinin 1.5 katı olmak zorundadır. Yani bu durumda fazla mesai ücreti, normal çalışma saat ücretinden %50 daha fazla olmalıdır.
1 saatlik normal çalışma ücretinizi hesaplamak için brüt maaşınızı bilmelisiniz. 1 saatlik normal çalışma ücretinizi hesaplamak için brüt maaşınızı önce 30’a, sonra da 7.5’a bölmeniz gerekmektedir. 1 saatlik normal çalışma (mesai) ücreti hesaplama formülü: Brüt maaş / 30 / 7.5
Bazı meslek grupları fazla mesai ücreti almamaktadır zira bu meslek grubunun çalışanları esnek çalışma saatlerine sahiptir. Bunlara örnek olarak tıbbi mümessiller ve apartman görevlileri gösterilebilir.
Bazı meslek gruplarının fazla mesaiye kalması kanunen yasaklanmıştır. Bu yasağın arkasında çalışanın ve bu işten etkilenecek, fayda görecek bireylerin korunması prensibi yatmaktadır. Yeraltı maden işletmelerinde çalışanlar, normal mesaisi gece saatlerinde olanlar, kablo döşeme, kanalizasyon, tünel ve metro inşaatı gibi işlerin yeraltı ve sualtı şantiyelerinde çalışanlar fazla mesai yapamazlar. Bu çalışanlara fazla mesainin teklif edilmesi ya da zorunlu tutulması kanunen yasaktır. Bunlara ek olarak;
- Hamile ya da yeni doğum yapmış kadınlar,
- Emziren kadınlar,
- 18 yaşını doldurmamış çalışanlar,
- Sağlık raporu alarak fiziksel durumunun fazla mesaiye kalmak için elverişsiz
- olduğunu belgelemiş bireyler,
- Kısmi süreli iş sözleşmesinin bağlayıcılığı altında çalışanlar,
- Yer altındaki maden işletmelerinde çalışan maden işçileri
fazla mesaiye kalamazlar.
Ayrıca, fazla mesaiye kalan çalışanların elde ettiği dinlenme ve izin hakları da gözetilmelidir. Fazla mesaiye kalan çalışanlar, fazla mesaide çalıştıkları her bir saat karşılığında bir saat otuz dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. Çalışanlar bu serbest zaman sürelerini fazla mesaiyi takip eden 6 ay içinde iş yerine yazılı bir talep iletmek sureti ile izin olarak kullanma hakkına sahiptir. Çalışanlar bu izinleri işin ve iş yerinin müsaitliği dahilinde dilerlerse aralıksız olarak, dilerlerse parça parça kullanabilirler. Çalışanlar bu izin haklarını kullandıklarında ücretlerinde bir kesinti yapılmamalıdır. İşveren, çalışana bu izin haklarını resmin tatillerde kullandıramaz. Milli bayramlarda ve resmi tatil günlerinde çalışmayan herkes, aylık ücretini sanki bu günlerde çalışmış gibi tam alır. Resmi tatil ve milli bayram günlerinde çalışan işçiler ise 1 günlük normal mesai ücreti daha alırlar. Bir çalışan bir yıl içinde en fazla 270 saatlik fazla mesaiye kalabilir. Daha fazlasını çalışan kendi rızasıyla istese bile yasalar yasaklamaktadır.
Mikro Yazılım’da her türden işletmenin ihtiyacına uygun muhasebe çözümleri var. Mikro Run, Mikro Jump ve Mikro Fly ile personel takibini ve ücret hesaplamalarını kolayca yapabilirsiniz.
İlgili Blog Yazılarımız