Güven Damgası Nedir? Nasıl Alınır?

Genel İş Yönetimi 3dk
Genel İş Yönetimi

Teknolojinin gelişmesi ile beraber dijital sektör de hızla büyümektedir. Özellikle e-ticaret firmalarının gün geçtikçe sayısı artmaktadır. Ancak, e-ticaret sektörünün önündeki en büyük problem güvendir. Son dönemde internet üzerinden alışveriş yapma davranışlarında büyük bir artış görünse de bu konuda endişeli olan büyük bir kitle mevcut.
Ürün ve hizmet satışı gerçekleştiren birçok internet sitesi, güvenlik konusunda çeşitli sertifikalara sahip. Ancak, kullanıcıların önemli bir kısmı bu sertifikalar hakkında bilgi sahibi değil. Bu noktada ise resmi kurumlardan alınan güven damgası kullanıcıların güvenilir bir alışveriş gerçekleştirmelerini sağlıyor. Detaylar Yazımızda.

Güven Damgası Nedir?

E-ticaret sitelerinin güvenlik önlemlerini ifade eden simgeye güven damgası adı verilmektedir. Güven damgasının amacı, kullanıcıların çevrimiçi mağazalardan alışveriş yaparken duydukları endişeleri ortadan kaldırmaktır. 6 Haziran 2017 tarihinde yürürlüğe giren güven damgası, o günden bu yana kullanıcıların kafalarındaki soru işaretini kaldırmaktadır.

Güven Damgası Neden Önemlidir?

Güven damgası, ürün veya hizmetin belirli standartlara uygun olduğunu gösterir, böylece tüketiciler satın alma kararlarını daha bilinçli bir şekilde verebilirler. Güven damgası, müşterilere ürün veya hizmetin güvenli, etkili ve kaliteli olduğu konusunda bir güvence sağlar, bu da müşteri memnuniyetini artırır ve marka sadakatini teşvik eder.
Aynı zamanda, rekabetçi bir pazarda farklılaşma ve ürünler arasında karşılaştırılabilirlik sağlama açısından da önemlidir. Güven damgası, işletmelerin itibarını güçlendirerek, tüketicilerin güvenini kazanmalarına ve sürdürmelerine yardımcı olur.

Güven Damgası Avantajları Nelerdir?

Güven damgasının güvenlik konusundaki avantajına ek olarak bir hizmet kalitesi anlamı taşıdığı da söylenebilir. İnternet üzerinden alışveriş yapmak isteyen kullanıcılar, satın aldığı ürünleri fiziksel olarak görememektedirler. Bu noktada ise güven damgası sayesinde kullanıcıların yaşadıkları bu endişenin de önüne geçilmektedir. Güven damgası, adında da yer aldığı gibi hem ödeme işlemlerinde hem de kalite konusunda birçok açıdan güveni temsil etmektedir.
Sonuç olarak, bir e-ticaret web siteniz bulunuyorsa güven damgası alarak kullanıcılarınıza güven aşılayabilirsiniz. Bu noktada, güven damgası zorunlu mu diye düşünebilirsiniz. Güven damgası zorunlu değildir. Ancak, güven damgası olan e-ticaret siteleri bu anlamda kullanıcılar için bir adım önde olacaktır.

Güven Damgası Nasıl Alınır?

Güven damgası almak için öncelikle bu işlemleri gerçekleştiren web sitelerine yönelmeniz gerekiyor. Bu noktada güven damgası almak için TOBB web sitesine giriş yaparak başvuru yapabilirsiniz. Ancak, güven damgasını elde etmek için birtakım şartlara sahip olmanız gerekmektedir.
Sahip olmanız gereken bu şartların yanı sıra siteniz için sızma testi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Sızma testi sayesinde sitenizin siber saldırılara karşı güçlü olup olmadığı test edilmektedir. Güven damgası başvurusu gerçekleştirmeden en az 3 ay önce web sitenize sızma testi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Güven Damgası Başvuru Şartları Nelerdir?

Güven damgası almak için bazı şartlara sahip olmanız gerektiğini belirtmiştik. Bu şartlar ise şunlardır:

  • Web sitenizin SSL sertifikasına sahip olması
  • TSE tarafından yetkilenen kurumlar ile sızma testlerini gerçekleştirmek ve bu testlerden geçmek
  • E-ticaret işlemlerini gerçekleştirmek için gereken kanunlara uymak
  • Web sitenizde çocukları olumsuz yönde etkileyecek içeriklere yer vermemek
  • Satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin fiziksel özelliklerine uygun görseller kullanmak
  • Teslimat süreci içerisinde kargo işlemlerinde müşterilerinize karşı şeffaf bir hizmet sunmak
  • İnternet sitenizde firma bilgilerinizi açık ve doğru bir şekilde sunmak
  • Müşterilerinizin sitenizde yer alan iletişim bilgilerinden sizlere ulaşabilmesini sağlamak
  • Web sitenin sahibinin daha önce istenilen bilgiler ile ilgili herhangi bir hüküm giymemiş olması

Yukarıda yer alan başvuru şartlarını sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, güven damgası için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Güven damgası olan siteler arasında yer alarak siz de kullanıcılarınıza güvenilir bir e-ticaret deneyimi sunabilirsiniz.

Güven Damgası için İstenen Bilgiler Nelerdir?

Güven damgası için tüm şartları sağladığınız taktirde hesap oluşturmak için bazı bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Bu bilgiler nelerdir diye merak ediyorsanız aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz:

  • Web sitenizin adı
  • Firma yetkilisinin ismi ve soy ismi
  • Firma yetkilisinin iletişim bilgileri
  • Yetkilinin sahip olduğu görev
  • Şifreniz
  • Hesap oluşturma sayfasında gösterilen güvenlik kodu

Yukarıdaki bilgileri doldurduktan sonra cep telefonunuza bir doğrulama kodu gelecektir. Daha sonra size gönderilen kodu belirtilen alana yazmanız gerekiyor. Sonrasında ise başvuru işlemlerine devam edebilirsiniz.

Güven Damgası Başvurusunda Sızma Testi

Sızma testi (penetration testing), bir bilgisayar sistemini veya ağını güvenlik açıklarını belirlemek, değerlendirmek ve bu açıkları kapatmak amacıyla yapılan bir güvenlik testidir. Bu testler, gerçek saldırı senaryolarını taklit ederek sistem veya ağın güvenlik seviyesini ölçmeyi amaçlar.
Sızma testi genellikle şu adımları içerir:

  • Bilgi Toplama (Reconnaissance): Saldırganların hedef sistem veya ağ hakkında bilgi toplamasını simüle eder.

  • Açık Tarama (Scanning): Sistemdeki açık portları, servisleri ve ağdaki diğer bilgileri belirler.

  • Açıklık Analizi (Enumeration): Açık tarama sonuçları üzerinde detaylı analiz yaparak sistemdeki kullanıcıları, ağ yapılarını ve diğer bilgileri belirler.

  • Zayıflık Analizi (Vulnerability Analysis): Sistemdeki zayıf noktaları tespit eder.

  • Sızma (Exploitation): Tespit edilen zayıf noktalardan faydalanarak sisteme veya ağa sızma girişiminde bulunur.

Tüm bu adımlarla gerçekleştirilen sızma testleri, güven damgası için olmazsa olmazlardandır.