Meslek Kodu Nedir? Meslek Kodu Örnekleri

Genel Hukuk ve Vergi 2dk
Genel Hukuk ve Vergi

Meslek kodları 2012 yılından itibaren hayatımızda var olmaya başladı. Özellikle işletme sahipleri ve işverenler açısından oldukça önemli olan meslek kodlarının ne olduğu oldukça merak edilen bir konudur.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışanlara atanan meslek kodlarıyla ilgili merak edilen bütün detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Meslek Kodu Ne Demek?

SGK tarafından tüm meslek grupları için farklı olarak belirlenen meslek kodları, 2012 yılından itibaren yürürlüktedir. Bir işverenin personel alması durumunda SGK’ ye bildirim yapması gerekir.
Meslek kodlarının kanuna eklenmesiyle birlikte, SGK’ ye yapılacak çalışan bildirimlerinde meslek kodları kullanılması zorunlu hale geldi. Kayıt dışılığın önüne geçilmesi açısından oldukça önemli olan meslek kodları düzenlemesi, işçi ve işveren haklarının korunmasında da büyük rol oynar.
Sosyal Güvenlik Kurumu her iki tarafından işçilik ve işverenlik haklarını güvence atına alır.

Meslek Kodu Örneği

Her geçen yıl kapsamı ve belirttiği meslek gurubu artan meslek kodlarına örnek olarak şunlar gösterilebilir:

  • Acil tıp uzmanının meslek kodu 2212.10
  • Aikido antrenörünün 3422.48
  • Bekçinin meslek kodu 5414.13

Meslek Kodu Ne İşe Yarar?

Meslek kodu uygulaması işçi ve işveren haklarının korunmasının yanısıra işçilerle ilgili yasadışılığı önlemektir. Yüksek maaş ı hak eden bireylerin SGK’ ye asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek başlıca nedenlerindendir.
Meslek kodları sayesinde çalışanların hak ettikleri maaşları almaları sağlanır.

Meslek Kodunun Bildirilmeme Cezası Var mıdır?

Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK’ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK’ ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
Uygulanacak bu cezanın miktarı asgari ücretin %10’u olacak şekilde belirlenmiştir. Bu para cezasıyla amaçlanan tüm çalışanların yasal bir şekilde bildirilerek hak ettikleri kadar maaş almalarının sağlanmasıdır.

SGK ve İŞKUR Meslek Kodları 2024

Meslek kodları SGK tarafından belirlenir. Sosyal Güvenlik Kurumu, her meslek grubu için dört basamaklı bir kod belirlemiştir. Bazı meslek grupları birden fazla alt meslek gruplarına ayrıldığından, bu meslek kodu da alt kodlara ayrılır.
Devletin en üst kademesinde olan cumhurbaşkanı ve bakanların da meslek kodları vardır. Örneğin 1111 Cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili gibi üst düzey devlet adamlarının meslek kodudur. Bu meslek gruplarının birbirinden ayrılması için düzenlenen alt kodlar ise; Cumhurbaşkanının meslek kodu 1111.01, bakanın 1111.04, milletvekilinin 1111.05 şeklindedir. Sıklıkla kullanılan meslek kodları örnekleri şu şekildedir:

  • 1111; Üst düzey devlet adamları
  • 1112; Üst düzey bürokratlar (ataşe, vali, genel sekreter, kaymakam, müsteşar, defterdar gibi)
  • 1114; Sendikalar, siyasi partiler, dernekler, vakıflar
  • 1120; Başhekim, genel müdürler (özel sektör)
  • 1211; Müdürler, müdür yardımcıları,
  • 1213; Zabıta, itfaiye amirleri, danışmanlar, yöneticiler
  • 2353; Dil öğretmenleri (İngilizce, Arapça, Macarca, Türkçe,
  • 2359; Usta öğretici

Yukarıdaki liste 9901.01 ön lisans, 9901.02 stajyer öğrenciye kadar meslek gruplarını gösterir. Mesleğinize denk gelen meslek kodunu öğrenmek isterseniz e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir veya SGK 'nin sayfasında yer alan meslek kodu sayfasını inceleyebilirsiniz.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir: NACE Kodu Nedir? Nasıl Sorgulanır?