Mobil İmza Nedir? Nasıl Alınır?

E-Dönüşüm 2dk
E-Dönüşüm

Islak imza ile aynı hukuki sonucu doğuran elektronik imzadan sonra, akıllı telefon kullanımındaki artış ile mobil imza da hayatlarımızın bir parçası oldu. Bankacılıktan eğitime her türden işimiz için kullandığımız mobil cihazlarımız ile artık SIM kartlarımızı kullanarak e-İmza da atabiliyoruz.
Bu yazımızda, dijital olarak imza atmayı sağlayan ve kullanıldığı belgeyi güvenilir hâle getiren mobil imzayı anlattık.

Mobil İmza Nedir?

Mobil imza, dijital ortamda parmak izinizi kullanarak attığınız, evraklarınızı her yerden imzalamanızı sağlayan uygulamadır. Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun biçimde mobil telefon ve GSM SIM kart kullanılarak güvenli bir biçimde elektronik imza atmayı sağlar ve telekom şirketlerinden edinilebilir.

Mobil İmzanın Elektronik İmzadan Farkı Nedir?

Mobil elektronik imza, mobil bir cihaz aracılığıyla oluşturulup kullanılan elektronik imzadır.
Dolayısıyla mobil imzanın, elektronik imzadan yegane farkı, elektronik imza oluşturabilmek için mobil bir cihazın içindeki SIM karttan faydalanılmasıdır.

Mobil İmzanın Hukuksal Geçerliliği Var Mıdır?

Peki mobil imza, elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik verir mi?
Evet, elektronik imzaya ilişkin mevzuat mobil elektronik imzayı da kapsar. İşte bu nedenle mobil elektronik imza, elektronik imzanın sağladığı hukuksal geçerliliğin aynısını sağlar ve elektronik ortamda güvenli bir imzalama işleminin gerçekleştirilmesine yardım eder.
Mobil imza ile e-imzanın eşdeğerliliğini, 26918 sayılı ve 28 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektronik İmza İle İlgili Süreçlere Ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" kanıtlar.

Mobil İmza Ne İşe Yarar?

Mobil imza;

  • Veriye eklenen imzanın sahibini tespit eder, yani kimliğini doğrular.
  • İmzalanan verideki bilginin bütünlüğünü ispatlar.
  • Kullanıldığı belgeye güvenilirlik ve inkar edilemezlik kazandırır. Mobil imza ile imzalanmış belge aksi kanıtlanana dek kesin delil niteliğindedir.
  • Bürokrasinin ve kağıt yığınlarının önüne geçerek vakitten ve nakitten kazandırır.
  • İnternette başkası adına işlem yapan kullanıcıları engeller.

Mobil İmza Nasıl Alınır? -

Mobil elektronik imzanızı, GSM şirketlerinden temin edebilirsiniz. Mobil imza aboneliğinizi üç aşamada edinebilirsiniz. Öncelikle ön başvuruda bulunmalı, sonra asıl başvuruyu gerçekleştirmeli, ardında da aktivasyonunuzu yapmalısınız.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

Mobil imzanızı e-Devlet ve e-Belediye işlemleriniz için e-ticaret işlemlerinizde, internet bankacılığında, sosyal güvenlik uygulamalarında ve finansla ilgili bireysel ve kurumsal işlerinizde kullanabilirsiniz.

e-Devlet’te Mobil İmza Kullanmak Ücretli Midir?

Hayır, e-Devlet, mobil imza kullanmak için herhangi bir ücret talep etmez. Fakat GSM operatörleri, mobil imza kullanımı için bir ücretlendirme yapar. Bu ücretlendirmelerle ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için ilgili GSM kurumunun web adresini inceleyebilirsiniz.

Mobil İmza e-Devlet’te Nasıl Kullanılır?

e-Devlet Kapısı’nda mobil imzanızı kullanmak için giriş menüsünden mobil imzayı seçmeli ve TC kimlik numaranızı, mobil imza aboneliğinizin olduğu cep telefonu numaranızı ve GSM operatörünüzü girmelisiniz.
Ardından “Gönder” butonuna basarak ekranda sözleşme ve imza metninin özetinin açılmasını sağlayacaksınız. Bu metin, cep telefonunuza da gelecek.
Ekrandaki imza metni ile cep telefonunuza gelen metin aynıysa ekrandan sözleşmeyi okuyup cep telefonunuzla imzalayabilirsiniz.
Ardından, telefonunuza gelen imza metni özetini imzalayıp “İşleme devam” seçeneğini seçmelisiniz. Böylece girişinizi yapmış olacaksınız.
Mobil imza ile giriş yapmaktan vazgeçerseniz “İptal” butonuna tıklayabilirsiniz.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim