Nazım hesaplar nedir? İşleyişi Nasıldır?
Genel muhasebe sistemi içerisinde birçok farklı sektörün merak ettiği konular arasında nazım hesaplar yer alır.
Nazım hesaplar nedir, nazım hesaplar hangi hesap sınıfında yer alır sorularının detaylı yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Nazım Hesaplar Nedir?
Nazım hesaplar, işletmenin veya şirketin sahibi olmadığı ancak izlenmesine ihtiyaç duyulan değerlerin kaydedildiği hesaplar olarak tanımlanır.
Çift hesaplar kullanılarak yapılan Nazım hesaplar, işletmelerde çeşitli amaçlar ve farklı kullanım şekilleriyle yer alır.
{Tek düzen hesap planı](https://www.mikro.com.tr/tek-duzen-hesap-plani-nedir-nasil-yapilir/) içerisinde 900’lü hesaplar olarak bilinen nazım hesaplar, bilanço ve gelir tabloları üzerinde ilerlemez. Bilanço üzerinden işlemin gerçekleşmesi için risk ve referansların devam etmesi gerekir.
Nazım hesap kullanacak olan işletmeler veya şirketler ihtiyaçlarına ve işletme yapısına uygun olarak nazım hesap grubu oluşturur.
Nazım Hesaplarda Neler Takip Edilir?
İşletmenin veya şirketin varlık ve kaynaklarında değişime neden olmayan işlemler, nazım hesaplarda takip edilir. Ancak, bu işlemler ilerleyen zamanlarda işletme değerlerinde bir değişim yaratabilir.
Nazım Hesapların İşleyişi Nasıl Olur?
Bir varlık veya bir kaynak hesabı ile kullanılamayan nazım hesaplar ile kayıt yapılacağı zaman, bir nazım hesap borçlandırılır, diğer nazım hesap ise alacaklandırılır.
Nazım hesaplar, muhasebe tekniği açısından aynı anda hem borçlu hem de alacaklı olabilirler. Söz konusu sonuçlandığı zaman, ters kayıtla kapatılır.
Bilançonun her iki tarafında, bilanço toplamından sonra gösterilirler.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler