SaaS Nedir? Avantajları Nelerdir?

Genel Hukuk ve Vergi 4dk
Genel Hukuk ve Vergi

Bu yazımızda SaaS kavramını tüm temel özellikleri, avantajları, dezavantajları ve örnekleriyle birlikte detaylı şekilde inceledik.

SaaS Nedir?

SaaS; “hizmet olarak yazılım” anlamına gelen “Software as a Service” tabirini kısaca ifade eden bir terimdir. Gerçek anlamda da pek çok hizmeti sadece yazılım üzerinden sunabilen bir teknolojiyi ifade eder.
Hem işle ilgili süreçleri hem de kişisel gereksinimleri karşılayabilen SaaS, herhangi bir uygulama ve ekstra fiziksel donanımlar gerektirmeden, sadece internet bağlantısı bulunan bir cihazdan tarayıcıya girerek kullanılabilir.
e-posta servislerinden takvime ofis araçlarından, depolama hizmetlerine ve web sitesi araçlarına kadar pek çok hizmet SaaS yöntemiyle sunulur. SaaS kısaca, üçüncü taraf bir sağlayıcının bulut altyapısı üzerinden uygulamalar oluşturulan ve bunları internet üzerinden müşterilere sunan bir yazılım dağıtım modelidir.

SaaS’ın Temel Özellikleri Nelerdir?

SaaS kısaca, üçüncü taraf bir sağlayıcının bulut altyapısı üzerinden uygulamalar oluşturulan ve bunları internet üzerinden müşterilere sunan bir yazılım dağıtım modelidir. Bu, yazılıma geleneksel yazılımlarda olduğu gibi yalnızca kurulu olduğu cihaz üzerinden değil internet bağlantısı ve web tarayıcısı olan herhangi bir cihazdan erişilebileceği anlamına gelir. SaaS adı verilen yazılımlarda veriler hosting yöntemi ile barındırılır ve hizmet, bulut tabanlı bir kullanım prensibi ile çalışır.
Kullanıcılar sadece tarayıcı kullanarak ilgili verilere erişebilir, alınan hizmet kapsamında düzenleme ve güncellemeler yapabilir. Genellikle aylık ya da yıllık aboneliklerle ücretlendirilen bu yazılımlardan, “kullandıkça öde” mantığı ile yararlanmak mümkündür.
Yazılımların merkezi donanım, temel altyapı, uygulama ve ara yazılım yönetimi servisi sağlayan kurumun görevidir. Güvenliğin ve yönetimin merkezi bir şekilde sağlandığı SaaS hizmeti, çoklu kullanıcı mimarisine uyumlu olduğu için özellikle iş organizasyonlarında kullanılır.

SaaS Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Yazılım geliştiricileri için SaaS, şirket içi yazılımdan daha hızlı olduğu için karlılık sağlaması yönüyle oldukça önemlidir. Diğer bulut hizmetleriyle uyumlu olarak çalışan SaaS teknolojileri, küçük işletmelere de uygun fiyatlandırma imkanları sunarak pazar rekabetini artırır.

  • Erişilebilirlik: Herhangi bir cihazdan bir internet tarayıcısı üzerinden 7/24 çalışılabilir.
  • Operasyonel Yönetim: Kurulum, ekipman güncellemesi veya geleneksel lisans yönetimine ihtiyaç bırakmaz.
  • Uygun Maliyet: Peşin donanım maliyeti yoktur ve kullandıkça öde modelleri gibi esnek ödeme yöntemleri sunulur.
  • Ölçeklenebilirlik: Değişen ihtiyaçları karşılamak için bir çözümü kolayca ölçeklendirir.
  • Veri Depolama: Veriler rutin olarak buluta kaydedilir.
  • Analitik: Veri raporlama ve haberleşme araçlarına erişim verir.
  • Güvenlik: SaaS sağlayıcıları, güvenlik teknolojisine ve uzmanlığına büyük yatırım yapar.

SaaS çözümleri, çeşitli iş senaryolarında faydalıdır: Yeni başlayan küçük işletmeler, kendi uygulamalarını oluşturmak veya şirket içinde uygulamaları barındırmak için zamanları, sermayeleri veya uzmanlığı olmadığında SaaS’ı kullanışlı bulacaktır. Daha büyük şirketler ise, tüm yıl boyunca ihtiyaç duyulmayan kısa vadeli projeler veya uygulamalar için SaaS teknolojisini kullanabilir.

Her şirket, hem web hem de mobil erişim gerektiren uygulamalarla uğraşırken SaaS teknolojisinden yararlanabilir.

SaaS uygulaması, genel bulutlar aracılığıyla erişilebilen basit uygulamalar için oldukça yalındır ve kendi kendini hazırlayabilir. Ancak, özel bulutlar için tasarlanan SaaS çözümleri, satıcı tarafından uygulamalı yapılandırma ve eğitim gerektirecektir.

SaaS’ın Dezavantajları Nelerdir?

SaaS teknolojilerinden yararlanmanın bir numaralı avantajı aynı zamanda bir numaralı dezavantaj olarak görülebilir: internet bağlantısına ihtiyaç duymak. Güçlü, güvenilir bir bağlantınız varsa, SaaS mükemmel bir çözümdür. Ancak güvenilir bir bağlantınız yoksa, bu işletmeniz için bir dolandırıcılığa dönüşecektir. 5G gibi geniş bant ve yüksek hızlı ağların giderek daha yaygın hale gelmesiyle, bu daha az sorun haline geliyor. Ancak bir SaaS çözümüne karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken birkaç adım daha vardır:

  • Kontrol Kaybı: SaaS sağlayıcısı her şeyi yönetir ve sizi sağlayıcının yeteneklerine bağımlı hale getirir.
  • Sınırlı Özelleştirme: Çoğu SaaS uygulaması, özelleştirme konusunda çok az şey sunar.
  • Daha Yavaş Hız: SaaS çözümleri, sunucu uygulamalarından daha fazla gecikmeye sahip neden olabilir.
  • Güvenlik Riskleri: SaaS sağlayıcısı uygulamanın güvenliğini sağlarken, hassas verilerle sıkı önlemler alınmalıdır.

SaaS Örnekleri Nelerdir?

Eposta ve mesajlaşma uygulamaları, SaaS’ın en iyi örnekleridir. Microsoft Outlook gibi yaygın olarak kullanılan yazılımlar iş kültürüne yerleşmiştir ve bulut aracılığıyla erişilebilirliği oyunun kurallarını değiştirebilir. E-posta hala dünyadaki en popüler iletişim yöntemi olsa da, Slack ve Microsoft Teams gibi mesajlaşma uygulamaları da hızla gelişiyor.
İstenen hizmet ne olursa olsun, günümüzün SaaS müşterileri, çevrimiçi uygulamaların uygun fiyatlı (veya ücretsiz) yönüne ilgi duyan kişilerden SaaS çözümlerini iş departmanlarına entegre eden daha büyük kurumsal şirketlere kadar geniş bir yelpazeye hizmet ediyor. Hizmet olarak popüler yazılım örnekleri arasında Office 365, Google G Suite (Uygulamalar), Dropbox, Salesforce, SAP Concur ve Zoom bulunur.
SaaS ile ilgili örnekleri kişisel kullanım ve kurumsal kullanım olarak iki farklı başlık altında inceleyebiliriz:

Kişisel Kullanım için SaaS

Birçok web tabanlı e-posta hizmeti, SaaS platformlarıdır. Kullanıcılar internet üzerinden giriş yapar, ancak yazılım harici olarak bulunur. SaaS platformları verileri çevrimiçi olarak depoladığından, kullanıcı daha sonra herhangi bir web tarayıcısından mesaj veritabanlarına herhangi bir yerden erişebilir.

Kurumsal Kullanım için SaaS

Her büyüklükteki kuruluş SaaS kullanır. İster küçük işletme sahibi ister C düzeyinde bir yönetici olun, model aracılığıyla sağlanan bir çözümü kullanmış olacaksınız. Bazıları e-posta, takvim ve işbirliği araçları gibi üretkenlik uygulamaları kullanmayı tercih ederken kimi kurumlar, iş ihtiyaçları için daha karmaşık uygulamalara ihtiyaç duyar. Bu uygulamaların örnekleri şunları içerir:

  • Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM)
  • Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)
  • Doküman yönetimi
  • Faturalandırma veya bordro işleme Satış Yönetimi
  • İnsan kaynakları yönetimi (İKY)
  • Finansal Yönetim
  • Veritabanı Yönetimi

Bütün yazılım ihtiyaçlarınız için aradığınız çözüm Mikro Yazılım’da!