Serbest Meslek Makbuzu (SMM) Nasıl Hesaplanır?

Hukuk ve Vergi 2dk
Hukuk ve Vergi

Serbest Meslek Makbuzu nedir ve nasıl kullanılır gibi sorular, serbest meslek erbabı için en önemli ayrıntılardandır.
Bu blog yazısında, SMM’nin nasıl hesaplandığını adım adım açıklayacak ve önemli noktalara değineceğiz.

Serbest Meslek Makbuzu (SMM) Nedir?

Serbest meslek erbabıysanız, tüm tahsilatlarınızda Serbest Meslek Makbuzu kesme yükümlülüğüne sahipsiniz. Serbest Meslek Makbuzu hukuken yapılan tahsilatın kanıtı ve fiş/fatura muadilidir.
Eksiksiz ve iki adet doldurulan Serbest Meslek Makbuzu’nun aslı müşteriye verilir. KDV’de tahsilat değil tahakkuk esas olduğundan vergiyi doğuran durumlarda makbuz kesilmelidir.

e-SMM Nedir?

Serbest Meslek Makbuzu artık elektronik ortamda da hazırlanabilmektedir. Pek çok serbest meslek erbabı güvenli saklama ve daha doğru hesaplama yapma imkanları nedeniyle zorunlu olmadığı zamanlarda bile elektronik Serbest Meslek Makbuzu e-SMM kullanmayı seçiyor.
Artık e-SMM sadece talep edenlerin kullanacağı bir uygulama olmayıp 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren kanunen zorunlu kılınmıştır. Belirtilen tarihten itibaren Serbest Meslek Makbuzu düzenlemesi gereken mükelleflerin, yani; noter hariç mali müşavir, avukat, doktor, mühendis, ve sanatçıların elektronik Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçişleri zorunludur.

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama

Serbest Meslek Makbuzu hesaplamasının nasıl yapılacağını görmek için önce hangi tutarların makbuzda yer alması gerektiğini söylememiz gerekiyor.

  • İlk olarak brüt hizmet tutarının bulunması gerekmektedir.
  • Brüt tutardan stopaj yani gelir vergisi kesintisi çıkarılır. Bu bize net ücreti verir.
  • Brüt ücret üzerinden KDV hesaplamamızın ardından hesapladığımız KDV’yi net ücrete eklediğimiz zamanda elde ettiğimiz değer, tahsilat tutarını verir.

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama Örneği

Bu hesabı somutlaştırmak adına basit bir örnek verelim.
Diyelim ki brüt hizmet tutarı 20000 lira olan bir hizmet verilmiş.
%20 stopaj durumunda 400 liralık kesinti gerçekleşmeli. Net ücretimiz 2000 – 400 = 1600 lira oldu.
Brüt ücret üzerinden hesapladığımız KDV’nin %20 olduğunu düşünürsek 400 liralık eklememiz gereken KDV söz konusu. Bu durumda 1600 + 400 = 2000 liralık bir tahsil edilecek tutar söz konusu olmaktadır.
Bu hesabı her defasında bu şekilde yapmak istemeyen serbest meslek erbapları, dilerlerse internetten bulabilecekleri basit araçları veya muhasebe yazılımlarını da kullanabilirler.

Mikro Yazılım Muhasebe Yazılımı Çözümleri

30 yıllık deneyimiyle yerli muhasebe yazılımı devi Mikro Yazılım, sizlerin daima yanında! Diğer pek çok işlemde olduğu gibi Mikro Yazılım’ın yazılım çözümleri sayesinde Serbest Meslek Makbuzu hesaplamanızı da kolaylıkla yapabilirsiniz.
Hem hata riskini en aza indirin, hem de Serbest Meslek Makbuzu hesabınızı en hızlı şekilde yapıp işgücünden ve zamandan tasarruf etmek için aradığınız çözüm Mikro Yazılım’da.
Eğer yeminli bir mali müşavirseniz Mikro Yazılım’ın müşavirler için özel olarak tasarlanmış çözümü Mikro Müşavir ile mükelleflerinizin ya da şirketinizin işlemlerini çok daha etkin bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Mikro Yazılım’ın eklenen modülleri sayesinde küçük işletmelerle beraber büyüyen muhasebe çözümü Mikro Run, büyümeyi amaçlayan şirketlerin muhasebe çözüm ortağı Mikro Jump, ve uluslararası rekabete hazırlanan büyük şirketlerin çözüm ortağı Mikro Fly’la da işletmenizin her türden muhasebe sürecini kolaylıkla yönetebilirsiniz.