Üretim Planlaması Nedir? Nasıl Yapılır?
Etkileşimde olduğu tüm birimlerin işleyişini etkileyen üretim, bir işletmenin kalbi gibidir. İşletmenin kontrol ve koordinasyonunu sağlamaya yardımcı faktörlerin başında geldiği için, üretim planlamasına önem verilmelidir.
Bu yazımızda, üretim planlaması ile ilgili detayları derledik.
Üretim Planlaması Nedir?
Üretim planlaması, yapılacak imalat faaliyetleri ile bu faaliyetlerin miktar ve düzeylerinin belirlenmesini içeren süreçlerin tümüdür.
İmalatı yapılacak ürünlerin ne miktarda ve ne zaman üretilmesi gerektiğini, üretim kapasitesinin kullanımını ve kapasite ile çıktı dengesini üretim planlama tespit eder. İşletmenin makine, ekipman ve işgücü gibi kaynaklarının kullanımını organize eden üretim planlaması, nihayetinde müşteri taleplerinin doğru şekilde karşılanmasını sağlayan önemli bir süreçtir.
Üretim planlamasında süreçlerin tamamının en ince detaylarına kadar belli olması gerekmez. Planlar üzerinde gerekirse süreç devam ederken değişiklik yapılabilir. Gerekli tüm detaylar, üretim planlaması dahilinde kullanılan üretim programlarında saklanmalıdır. Kısacası, planlar bağlayıcı değildir ancak programlar bağlayıcıdır.
Üretim Planlaması Neden Önemlidir?
Üretim planlaması, yalnızca üretimi değil, üretimin etkileşim halinde olduğu tüm birimleri ve işleri kontrol ve koordine eder. Siparişten sevkiyata dek tüm aşamalar üretim planlamanın yapacağı analizler ve yönlendirmelerle gerçekleşir. Günümüzün rekabetçi koşulları, artan fiyat baskısı, kısalan teslim süreleri, sipariş usulü imalat ve daha pek çok farklı faktör, şirketleri üretim süreçlerini iyileştirmeye yönlendiriyor.
Üretimini kalıcı olarak optimize etmeyi başaran işletmeler, hedeflerine doğru daha hızlı yol alır.
Üretim Planlaması Nasıl Yapılır?
Üretim yapan bir işletmeyseniz, hem müşterilerin taleplerine hızlı ve doğru şekilde yanıt vermeli hem de kurumsal hedeflerinize uygun adımlar atmalısınız. Bunun için başarılı bir üretim planlama sürecine ihtiyacınız var.
Yarınlarınızın projeksiyonu niteliğinde olan güçlü bir üretim planlaması ile hem sağlıklı büyür hem de ulusal ve uluslararası pazarda daha etkin rekabet edersiniz.
Üretim Planlama Programları Neden Gereklidir?
İşletmeniz stratejisi, şirket kültürü, ürünleri ve müşteri profili ile diğer işletmelerden farklılıklar gösterir. Dolayısıyla, üretim planlamanız da diğer şirketlerinkinden farklı olabilir. İşte tam da bu yüzden size ve işletme hedeflerinize uyum sağlayan, gerekirse yolda sizinle birlikte büyüyecek bir programa ihtiyacınız var.
Mikro Fly ile Üretim Planlama
Mikro Fly Üretim Yönetimi ve İleri Seviye Üretim Yönetimi programları ile üretiminizin her aşamasını zahmetsizce planlayabilir ve takip edebilirsiniz. Size ve ihtiyaçlarınıza göre özelleşebilen Mikro Fly ile;
- Ürün tanıtım, sarfiyat ve iş emri tanımlayabilirsiniz
Malzeme ihtiyaç planlarınızı oluşturabilirsiniz - Üretim ve fason hareketleri ve sonrasında oluşan standart maliyetleri değerlendirerek doğru fiyatlandırma yapabilirsiniz.
- Programın üretim planlama ve izleme, üretim rota planlama, tarih bazında tedarik planlama ve izleme, sonlu kapasite kaynak planlama ve fiili maliyetlendirme yeteneklerini kullanabilirsiniz.
- Üretimde toplam kalite yönetimi ile sağlıklı büyür, küresel pazarda rekabet edebilirsiniz.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler