Yurt Dışında Şirket Kurmak Hakkında Her Şey

Genel KOBİ Satış ve Pazarlama Yurt Dışında Şirket Kuruluşu 7dk
Genel KOBİ Satış ve Pazarlama Yurt Dışında Şirket Kuruluşu

Dünyaya açılmak, hiç şüphesiz ki her girişimcinin hayalidir. İş alanını büyütmek, satış rakamlarını artırmak ve dünyaya açılan bir şirket sahibi olmak herkesin kulağına hoş gelir. Üstelik günümüzde adımları doğru bir şekilde takip ederek birkaç gün içinde başka ufuklara yelken açabilirsiniz. İşte detaylar!

Yurt Dışında Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Yurt dışında şirket kurmak birçok açıdan avantajlıdır. Hedef kitlenizi genişletecek, şirketinizin büyümesine olanak sağlayacak yurtdışında şirket kurmanın avantajları şu şekildedir:

  • Yurt dışında şirket kuruluşu için yapılması gereken prosedürlerin neredeyse hepsi internet üzerinden online halledilebilir.
  • Yurtdışında vergi kanunlarının cazip, şirket kurma maliyetlerinin düşük olduğu ülkeler seçilebilir.
  • Altyapı açısından gelişmiş ülkeler lojistikte büyük avantajlar sağlayarak taşıma ve teslimat konusunda hızlı davranmanıza ve müşteri memnuniyetinizi artırmanıza yardımcı olur.
  • Genelde ülkeler, şirket kuran girişimcilere vize kolaylığı sağlar. Bu sayede oturum hakkı elde etmek de oldukça kolay olacaktır.
  • Tescillenmiş bir markanız varsa Turquality Destek Sistemi’nden faydalanarak teşvik programlarına dahil olabilirsiniz.

Yurt Dışında İnternet Üzerinden Şirket Kurmak Mümkün mü?

Günümüzde yatırımcılar dünyanın dört bir yanında şirket kurma özgürlüğüne sahiptir. Üstelik bulunduğunuz ülkeden ayrılmadan istediğiniz ülkenin birinde online olarak şirket kurabilirsiniz. Ülke kararını verdikten sonra şirketin türüne karar verilmesi gerekir.
Sermayenize göre bir ülkenizdeki şirket türü avantajlı olabilirken yine aynı sermayeyle başka ülkede farklı bir şirket türü avantajlı olabilir. Ticaret yapılması planlanan faaliyet alanı da şirket türünde belirleyici bir faktördür.
Ülkelerdeki ticari faliyetler ve bu faaliyetlere uygun şirket türleriyle ilgili en net ve güncel bilgileri Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinden alabilirsiniz. Bu sitede aynı zamanda hangi ülkelerin hangi şartlarda ticari faaliyetlere izin verdiği, nerelerle başvuru yapılabileceği, izlenecek adımlar, hazırlanacak evraklar ve farklı ülkelerin vergi oranları gibi birçok konuda bilgiler bulunur. Halihazırda şirketiniz varsa bu şirketin yurtdışına taşınması için de Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfası üzerinden online dilekçe verebilirsiniz.

Yurt Dışında Şirket Kurmanın Olmazsa Olmazı: Ön Araştırma Nedir?

Yurtdışında şirket kurmanın sizi muhtemelen en çok zorlayacak kısmı ön araştırma adımlarıdır. Başvuruları üçüncü şirketler aracılığıyla bile gerçekleştirmeniz mümkündür ancak ön araştırma adımlarıyla bizzat kendiniz ilgilenmelisiniz.
Şirket açılabilecek ülkeleri sektörel araştırma, finansal analizler, ekonomik şartlar, ülkelerin yasa ve vergi politikaları, hukuk düzeni gibi kriterler ışığında belirlemelisiniz.
Demografik ve sosyo ekonomik açıdan farklı dinamiklere sahip bir coğrafyada başarılı bir ticaret yapmak fizibilite çalışmasının ne kadar detaylı yapıldığına bağlıdır. Hedeflenen ülkenin dili bilinmiyorsa bu süreç biraz daha zorlayıcı olacaktır. Son yıllarda özellikle gelişmiş ve gelişen ülkelerde yasal prosedürler için sunulan çevrimiçi hizmetlerin yaygınlaşması, devlet daireleriyle olan etkileşimi kolaylaştırmıştır.

Yurt Dışında Şirket Kurmadan Önce Araştırılması Gereken Konular Nelerdir?

Şirket kurmanın ilk adımı olan ön çalışma kapsamında, girişimcilerin araştırması gereken konular şu şekildedir:

Pazar Analizi

Dünyanın her ülkesinde rekabet şartları farklıdır. Ülkelerde coğrafya, iklim, kültür gibi doğal veya yapay nedenlerle ortaya çıkan fırsatlar ülkelerin sektörel büyüklükleri açısından farklılaşmasına sebep olur. Ülkelerdeki tekelleşmiş sektörlere dkkat edilmesi gerekir. Bu türden sektörlere giriş yapmak yeni girişimciler için oldukça risklidir.
Önceden belirlediğiniz ürün gamına göre hangi ülkede hedef kitlenize en kolay ulaşabileceğiniz ve müşteri ile hangi pazarda buluşacağınız belirlenmelidir. Hedeflenen ülkelerin yerel tüketim alışkanlıkları, kültürel olarak yeniliklere açıklıkları gibi krtierler de belirleyici olabilir.
Sektörün canlılığına ve yönelimine göre sorulması gerken bir soru da mağaza satışı mı yoksa online ticaret mi yürütülecek sorusudur. Pazar analizinde dikkat etmeniz gereken en önemli parametrelerden biri de ülkenin politik durumudur. Siyasi istikrarsızlıklar yaşayan bir ülkede kişisel hakların veya mülkiyet haklarının ihlal edilme durumu söz konusu olabilir.

Ekonomik Durum Analizi

Hangi ülkede şirket kurmak istediğinize karar vermek için incelenmesi gereken parametrelerden biri de ekonomik şartlardır. Bir ülkenin ekonomisinin ne düzeyde olduğunu anlayabilmek için işsizlik oranlarına, enflasyon seviyesine ve kişi başına düşen gayri safi milli hasılaya bakılabilir.
Bazı durumlarda iş yapılmak istenen sektöre ve ürün gamına göre gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelere göre daha avantajlı olabilir. Bu durum oldukça nadir olarak görülür, bu nedenle genellikle yatırımcılar yükselen ve gelişmiş ekonomilere yatırım yapmayı tercih ederler.

Deneyim ve Yetenekler

Yurtdışında şirket açmak birkaç günlük prosedürden oluşan bir süreç olarak görülse de aslında birçok katmanı olan, insanın şirketinden önce kendisini geliştirmesini gerektiren bir yolculuktur. Özellikle şirket kurmayı planladığınız ülkenin dilini öğrenmek, bu süreçte kültürüyle ilgili derin bilgilere sahip olmak oldukça önemlidir.
Aynı zamanda uluslararası yayın kuruluşlarını takip ederek dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan fırsatları yakalayabilirsiniz. Her zaman dendiği gibi yatırımların en büyüğü kişinin kendisine yaptıklarıdır.

Yurtdışında Şirket Kurmak için Teşvikler Nelerdir?

Ülkemizde, yurtdışından şirket kurmak isteyen girişimciler veya şirketini taşımak isteyen yatırımcılar için birçok teşvik paketi bulunur. İlgili şartları yerine getiren yatırımcılar, yurtdışı şirket kurma maliyetlerini devlet destekleri ile düşürebilir.
Özellikle girişimciler Türkiye’de üretilen ürünlerin satışını gerçekleştirecekse son yıllarda başlayan seferberlik düzeyindeki çalışmalar sayesinde ekstra teşvikler alabilir.

  • Turquality Destek Programı bu seferberlik programı neticesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bir teşvik programıdır.
  • KOSGEB de yurt dışında şirket kurmak isteyenler için destek paketleri sunar.

Ülkemizde yurtdışında şirket kurmak isteyen girişimciler için teşviklerden bazıları şu şekildedir:

Seyahat Destekleri

Ticaret Bakanlığı, yıl içinde en az 2 gün süren en fazla 10 seyahat için şirketin 2 görevlisine 5.000 Amerikan Doları maddi destek sağlar.

Heyet Harcamaları

Yurtdışında faaliyet gösteren şirketlerle işbirliği yapmak üzere biraraya gelen ticaret heyetten iki görevlinin masraflarının %50’si ile %60’ı devlet tarafından karşılanır.

Yeşil Pasaport

Son üç yılda 1 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapan şirketlerin 5 personeline 2 yıl geçerli yeşil pasaport verilir.

Depo, Mağaza veya Ofis Kira Desteği

Ticari faaliyet yapılan ülke içinde fiziki olarak kiraladığınız depo, mağaza, ofis gibi yurtdışında şirket şubesi açmak için tuttuğunuz yerlerin ücretlerini 4 seneye kadar bakanlık öder.

Şirket Satın Alım Desteği

Yurtdışında şirket satın almak istediğinizde finansal ve hukuk danışmanlıkları için yapacağınız masrafın yıllık 200.000 USD geçmemesi şartı ile %60’ı devlet tarafından karşılanır. Ancak alınması planlanan şirket ileri teknolojiye sahip ise %75 oranında destek verilir.

Reklam Destekleri

Yıllık 250.000 USD’yi geçmemek şartıyla reklam masraflarınızın %60’lık kısmı bakanlık tarafından karşılanır. Kira desteği alınan her ülke için 150.000 USD daha ek destek talep edilebilir. Bakanlık tarafından belirlenen öncelikli ülkelerde tanıtım yapıyorsanız aldığınız destek oranları %70 ya da %80 şeklinde değişebilir.

Marka Tescili

Ülkemizde tescilli markanız varsa bu markanın yurtdışında da tescili için yapılan masrafların en az %50’si teşvik paketi kapsamında ödenir. Yine ülkeye göre bu oran %60 ve %70’e kadar çıkabilir.

Yurtdışında Şirket Kurma ve Oturma İzni

Oturma izni birçok yatırımcının faaliyet yapmak istediği ülkeyi belirlemesinde kilit rol oynar. İkamet izni başvurusu yapabilmek için gereken belgeler ve zorluk şartları ülkelere göre farklılık gösterir.
Birçok ülke yatırımcı çekebilmek adına oturum izni prosedürlerini gevşetme çalışmaları yürütür. Farklı prosedürler uygulanan oturum izni için ülkemizi baz alacak olursak istenen belgeler şu şekildedir:

  • Oturma izni başvuru formu,
  • Pasaportun veya eşdeğer seyahat belgesinin nüshası
  • Dört adet biyometrik fotoğraf
  • Kalış süresi boyunca yeterli ve düzenli gelire sahip olunduğuna dair beyan
  • Oturma izni harcı ve kart harcının ödendiğine ilişkin belgeler
  • Başvuru sahibinin mülkiyetini kanıtlayan tapu
  • Geçerli sağlık sigortası
  • Ticari faaliyette bulunmak isteyenlerin sunmaları gereken ek belgeler:
  • Temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınan davet mektubu
  • Noter tasdikli şirket faaliyet belgesi
  • Noter tasdikli vergi levhası
  • Noter tasdikli ticaret sicil gazetesi
  • Noter tasdikli imza sirküleri

Yurt Dışında Şirket Kurmak için En İdeal Ülkeler Hangileridir?

Günümüzde, girişimcilerin önündeki en büyük fırsatlardan biri haline gelen yurt dışında şirket açma imkanı büyük bir özgürlük atmosferi yaratıyor. Girişimciler, bölgesel ihtiyaçları, piyasa şartlarını ve devlet teşviklerini inceleyerek diledikleri yerde iş hayatına atılabiliyor.
Girişimciler için yurt dışında şirket kurmak birçok riskleri de beraberinde getirir. Öte yandan hedefinizi iyi analizlerle belirler ön hazırlık aşamasını iyi yönetirseniz hedeflediğiniz ülkede başarılı olmak kaçınılmaz olacaktır. Yurtdışında şirketinizi hangi ülkede açacağınıza karar vermede yardımcı olmak için kıtalara ayrılmış bir liste hazırladık:

  • ABD: Amerika Birleşik Devletleri yüksek talep, güçlü ekonomi, melek yatırımcılar ve yatırım bankalarının güçlü varlığı gibi nedenlerle bir şirket kurmak için ideal yerlerden biridir. Üstelik ABD’de bir iş kurmak için gerekli olan süre en fazla 6 gün.
  • Meksika: Son düzenlemeler ile yabancı yatırımcıların önündeki önemli engelleri kaldıran Meksika’da şirket kurma prosedürleri yaklaşık sekiz günde tamamlanabilir. Yüksek suç oranlarıyla gündeme gelen bir ülke olmasına rağmen güvenli bölge ve şehirlerinde yüksek talep ve iş imkanları Meksika’yı çekici hale getiriyor.
  • Panama: Vergi cenneti olarak bilinen Panama’da firma kurulumu için gerekli süre en fazla altı gündür.
  • Norveç: Avrupa’nın ve dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Norveç’te dört gün içinde firma kurabilirsiniz. Yasal prosedürler zorlayıcı bir faktör olsa da son yılların en çok rağbet gören destinasyonlarından biri.
  • İsveç: Oldukça iyi bir şekilde çalışan serbest piyasa mekanizması, İsveç’i en güvenilir yatırım noktalarından biri haline getiriyor. OECD verilerine göre İsveç’te her 1,000 çalışana 20 startup düşüyor.
  • Birleşik Krallık: Şirket kurulumu gereken sürenin 1 saatle 4,5 gün arasında olduğu Birleşik Krallık’ta kurulum ücreti sadece 20 pounddur
  • Danimarka: Avrupa’nın önemli sanayi ve finansal merkezlerinden biri olan Danimarka, yüksek kalifiye iş gücü ile ön plana çıkıyor. İş kurma süresi 3,5 gün olmasına rağmen Kurumlar vergisi %24,5 ile oldukça yüksektir.
  • Estonya: E-vatandaşlık sistemi ile öne çıkan bu ülkede dijital vatandaşlığınızın kabul edilmesi durumunda firmanızı bir günde hayata geçirebilirsiniz. İnternet üzerinden yürütülen işler için oldukça uygun bir yer olan ülkede herhangi yasal bir işlem için Estonya’ya adım atmanıza da gerek yok.
  • Singapur: Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan Singapur yüksek gelirli bir nüfusu ile ön plana çıkıyor. İş kurma süresinin üç gün olduğu Singapur’da kamu idaresinin internet tabanlı olması işlemlerinizin hızlı ve güvenli olmasını sağlıyor. Ayrıca Singapur’da sermaye kazanç vergisi de yoktur.
  • Endonezya: Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomilerinden biri olan Endonezya’da iş kurmak biraz uzundur. İş kurma süresinin yaklaşık 23 gün olduğu ülkede PENSA adı verilen program altında yerel işletmeler ve girişimciler destekleniyor. Endonezya aynı zamanda dünyanın e-ticaret cenneti olarak adlandırılıyor.
  • Malezya: Malezya’da şirket kurmak için gerekli sürecin büyük kısmı Malezya Kurumlar Komisyonu’nun web sayfasından tamamlanabiliyor. Bu ülkede şirket kurma süresi yaklaşık 19 gündür.
  • Yeni Zelanda: Bu ülkede şirket kurmak bir günden daha sürer. İşgücü maliyetleri açısından oldukça avantajlı olan Yeni Zelanda’da bordro, sosyal güvenlik ve sermaye kazancı vergileri de bulunmuyor. Nüfusun çok az olduğu ülkede küçük pazarlara hitap eden firmalar için oldukça ideal bir yerdir.
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim