Düzeltme Beyannamesi Nedir? Nasıl Verilir?

Muhasebe ve Finans Genel 2dk
Muhasebe ve Finans Genel

Beyannamenizde bir hata mı yaptınız? O halde beyanname düzeltme işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Peki beyannamenizi düzeltirken nelere dikkat etmelisiniz?

Düzeltme Beyannamesi Nedir?

Verilen beyannamede bir hata ya da eksiklik söz konusu olduğunda hazırlanan, önceki beyanı artırıcı ya da azaltıcı etkisi olabilen, kanuni süre içinde verildiğince ceza uygulaması olmadan gerçekleşebilirken kanuni süre aşıldığında usulsüzlük cezası yaptırımının söz konusu olduğu, düzeltme amaçlı olarak düzenlenen beyannameye düzeltme beyannamesi denir.

Düzeltme Beyannamesi Nasıl Verilir?

Düzenlediğiniz bir beyannamede hata olduğunu fark ettiğinizde öncelikle beyannameyi nasıl ve hangi ortamdan verdiğinize bakmalısınız.

  • Eğer matbu beyanname düzenlediyseniz düzeltmesi de yine matbu şekilde olmalı.
  • Eğer beyannameyi dijital olarak hazırlayıp gönderdiyseniz bu durumda düzeltme beyannamesini de elektronik ortamda vermelisiniz.

Düzeltme beyannamesi verirken, önceki hata veya noksan bilginin de görünmesi gerekir. Eğer düzeltme beyannamesi ile beyanı artırıcı bir etki oluştuysa iki tahakkukun farkı kadar tahakkuk fişi kesilir. Eğer düzeltme beyannamesi beyanı azaltıcı olarak hazırlandıysa elektronik ortamda kabul edilip damga vergisinden oluşan bir tahakkuk fişi kesilir.
Bu adımın ardından matbu beyannamedeki gerekli düzeltme işlemleri, bağlı olunan vergi dairesince yapılır. Elektronik ortamda düzenlenen beyanname düzeltme işlemleri ise ilgili beyanname düzenleme programı ile yapılır.
Kontroller tamamlandıktan sonra onay verilir ve işlem tamamlanır.
Beyanname düzeltme işlemi, ilgili yasal süre içinde yapılırsa ceza alınmaz ancak yasal süre aşıldıktan sonra verilen düzeltme beyannamelerine usulsüzlük cezası kesilir.

Düzeltme Beyannamesi Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Düzeltme beyannamesi vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) resmi sitesindeki Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesi’ni doldurup GİB’e iletebilirsiniz. Dilekçedeki tüm bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerektiğini hatırlatalım.
Açıklama bölümüne ise neden beyanname düzeltmesi yaptığınızı ayrıntılı biçimde yazmalısınız. Böylece beyanname düzeltme talebi için netlik kazandırmış ve süreci karşı tarafın onayı için pratik hale getirmiş olacaksınız.

Beyanname Nasıl Sorgulanır?

Beyanname düzenlendikten sonra sorgulama yapmak veya beyannamenizin durumunu takip etmek için üç farklı yöntemi kullanabilirsiniz. Her yöntemde ilgili sisteme bilgilerinizin girişini yapmanız gerekiyor.

  • Ticaret Bakanlığı’nın Beyanname Sorgulama ekranını kullanabilirsiniz:
  • e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
  • İnternet Vergi Dairesi (İVD) yoluyla sorgulama yapabilirsiniz.