e-Fatura İptali ve İadesi Nasıl Yapılır?
Muhasebe ve Finans E-Dönüşüm 2dk
Muhasebe ve Finans E-Dönüşüm
İçindekiler
Artık işimizin neredeyse tamamen bir parçası olan e-Fatura ve e-Arşiv fatura, faturalama süreçlerimizi hızlandırıyor, işimize pratiklik kazandırıyor ve verimliliğimizi artırıyor.
Peki, herhangi bir sebeple iptal etmek istediğimiz e-Faturalar için nasıl bir yol izleyeceğiz? Yazımızda e-Faturanın iptali ve iadesini tüm detaylarıyla anlattık.
e-Fatura Nedir?
Elektronik ortamda hazırlanan faturaya e-Fatura denir. e-Fatura, kağıda basılmaz; alıcı ve satıcı arasındaki iletimi elektronik ortamda sunucular tarafından gerçekleştirilir. Muhasebe süreçlerinizi daha verimli hale getirmek, zamandan ve nakitten tasarruf etmek için siz de sayısı her geçen gün artan elektronik fatura kullanıcılarına katılabilirsiniz.
e-Fatura’nın İptal ve İadesi Nasıl Olur?
İş hayatını pratikleştiren e-Fatura, iptal ve iade sürecinde de kolaylık sunuyor. Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre matbu fatura ile aynı yasal niteliklere sahip olan e-Fatura, itiraz süresi, iptali ve iadesi açısından da matbu fatura ile benzerlik gösterir.
VUK ve Türk Ticarek Kanunu’nun fatura için belirlediği hükümler, e-Fatura için de geçerlidir.
e-Fatura, alıcının şirket ve bireysel müşteri olma durumlarına göre farklı şekillerde iptal ve iade edilir. Bu süreçleri her iki kategori bazında ayrıntılarıyla inceleyelim:
Eğer Alıcı Bir Şirketse e-Fatura Nasıl İptal ve İade Edilir?
Alıcının bir şirket olması halinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, tıpkı tüm ticari faturalar gibi gönderildikten 7 gün sonra iptal edilebilir.
Bu bilgiden hareketle alıcının da e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’yı, faturanın resmileştiği tarihten itibaren 7 gün içinde reddetme hakkı olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz karşı tarafla konuşup faturayı onların sistemine düştükten sonraki 7 gün içinde reddetmelerini de talep edebilirsiniz. Reddedilen e-Faturalar sistemde iptal edilmiş olarak görüneceğinden bu yöntemle e-Fatura hemen iptal olacaktır. Müşteri e-Faturayı reddettikten sonra yeni bir e-Fatura oluşturup gönderebilirsiniz. Bu süre aşılırsa müşteri aldığı malı satıcıya iade edip bir iade e-Faturası hazırlayıp göndererek mahsuplaşma işlemini gerçekleştirebilir.
e-Fatura iptal portalı: https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/
Eğer Alıcı Bireysel Müşteri ise e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl İptal ve İade Edilir?
Ürün iadesi gereği iptali istenen bir e-Arşiv Faturası söz konusuysa, bu fatura resmileştiği tarihten itibaren 7 gün içinde iptal edilebilir.
Eğer 7 günden fazla bir süre geçtiyse iptal etmek yerine temel e-Faturanın iptal işlemindeki gibi müşterinin iade faturası kesmesi gerekir.
Ancak bireysel müşteri, faturası kesilip gönderilmiş bir ürünü iade etmek istiyorsa şirketi olmadığı için iade faturası kesemez. Bu yüzden şirketin kendisine gider pusulası hazırlaması gerekebilir. Bununla birlikte, müşterinin tüketici hakları uyarınca aldığı ürünü 30 gün boyunca iade etme hakkı da saklıdır. Eğer müşteri, ürün aldığı şirketin alışveriş öncesi ve sırasında ibraz ettiği şartlara uyarsa ürünle ilgili itirazda bulunabilir ya da iadesini gerçekleştirebilir. Şayet satış internetten yapıldıysa, müşteri iade etmek istediği ürünü elektronik ortamdan kendisine gönderilen faturanın kâğıt çıktısını alıp iadeye ilişkin bölümünü doldurabilir (kimi durumlarda bu belge ürünle birlikte gelen kargo paketinden çıkar) ve ürününü bu belge ile satıcıya geri gönderebilir.
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!