e-Fatura Mükellefi miyim?
e-Fatura Mükellefi miyim?
e-Fatura mükellefiyet durumunuzu öğrenmek için aşağıdaki soruları cevaplayın.
1. Aşağıdaki ticaret faaliyetlerinden bir veya birden fazlasını gerçekleştiriyor musunuz?
2. 2021 yılındaki toplam Cironuz nedir?
3. e-Ticaret ile satış gerçekleştiriyor musunuz? Eğer gerçekleştiriyorsanız 2020 veya 2021 senesinde e-Ticaret dahil toplam işlem hacminiz nedir?
e-Fatura Nedir?
e-Fatura, kağıt fatura yerine elektronik ortamda düzenlenen, gönderilen ve saklanan bir fatura türüdür. Vergi Usul Kanunu’na göre belirli kriterleri sağlayan mükelleflerin kullanımı zorunlu olan e-Fatura; vergi mükellefleri arasında güvenli, hızlı ve maliyet etkin bir fatura alışverişi sağlar.
e-Fatura Mükellefleri Kimlerdir?
Kimler e-Fatura mükellefidir sorusunun cevabı olarak, GİB tarafından güncel olarak belirlenen e-Fatura geçiş şartlarını sıralayabiliriz:
- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.
e-Fatura Mükellefiyeti Sektöre göre Değişir mi?
Evet, yukarıda da belirtildiği gibi e-Fatura mükellefiyetinin şartları e-ticaret, motorlu taşıt, gayrimenkul gibi sektörlerde değişiklik gösterebilir. Bu sektörler özelinde, belirlenen minimum ciro limiti genel e-Fatura mükellefleri için geçerli olandan daha farklıdır. Ayrıntılı rakamlara yukarıda göz atabilirsiniz.
e-Fatura Mükellefi Olmanın Avantajları Nelerdir?
e-Fatura mükellefleri, e-Fatura kullanmanın tüm avantajlarından yararlanabilirler. Bu avantajların başında e-Fatura’nın tamamen dijital ortamda oluşturulan, gönderilen ve arşivlenen bir belge olması gelir. Bunun dışındaki bazı avantajları ise şöyle özetleyebiliriz:
- Kağıt, baskı ve posta masraflarının ortadan kalkmasıyla maliyetler düşer.
- Faturaların anında iletilmesi ve işlenmesi sayesinde işlem süreci hızlanır.
- Kağıt kullanımının azalması çevreye katkı sağlar.
- Elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanan veriler, kolayca erişilebilir ve denetlenebilir. * Hata ve sahtecilik riskleri azalır, yasal uyumluluk sağlanır.
e-Fatura Mükellefi Olmanın Vergisel Yükümlülükleri Nelerdir?
e-Fatura mükellefleri, ticari işlemlerinde e-Fatura kesmekle yükümlüdür. Dolayısıyla mükellefiyeti olan işletmeler kâğıt fatura kesemezler, kesmeleri halinde de kestikleri fatura hiç kesilmemiş sayılır. Bu durum beraberinde yasal denetim yükümlülüğünü getirir ve herhangi bir yaptırımla karşılaşmamak için e-Fatura kesim işlemlerinin sorunsuz, kesintisiz, eksiksiz şekilde gerçekleştirilmesi; ayrıca kesilen e-Faturaların mevzuata uyumlu olması gerekir.
e-Fatura Mükellefi Olmanın İşletme Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Bu etkilerin başında, işletmenin dijitalleşme ve dijital dönüşüm sürecinin kaçınılmaz biçimde hızlanması gelir. e-Fatura kesmekle yükümlü bir işletmenin varlıkları doğal bir şekilde dijitalleşmeye ve aynı şekilde işlemler de giderek otomatikleşmeye başlayacaktır.
Bu süreç operasyonel verimliliğin artması, maliyetlerin azalması, çevresel sürdürülebilirlik ve yasal uyumluluğun güçlenmesi gibi olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Hesaplama araçlarımız ile e-fatura mükellefiyet durumunuzu öğrenin.
Sıkça Sorulan Sorular
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ciro limitinin üzerinde kalan bir cironuz varsa, e-Fatura mükellefisiniz demektir. Bu limit güncel olarak 3 milyon TL.
e-Fatura mükellefi, yürürlükte bulunan kanunlar kapsamında e-fatura kullanması şartı taşıyan kişiler ve kurumlar anlamına gelir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen koşullarda fatura kesmesi gereken kişi ve kurumlar e-fatura mükellefi olarak adlandırılır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen formatta yer alan e-fatura, firmadan firmaya iletimin sağlandığı elektronik belge olarak tanımlanır. e-faturalar dünyada ve Türkiye’de geniş bir kullanım alanına sahip e-faturalar tamamen dijital ortamlarda gerçekleşir. Faturaların elektronik ortamlarda düzenlenmesini, paylaşılmasını ve görüntülenmesini sağlayan e-fatura sisteminden anonim, limited, gerçek ve şahıs şirketi statüsünde bulunan ve sadece sisteme tanınmış mükellefler yararlanır.
e-Fatura geçiş zorunluluğuna tabi mükellefleri şöyle sıralayabiliriz:
- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar
- Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar
- Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
e-Fatura mükellefi olmak için öncelikle brüt satış hasılatının ilgili yönetmeliklerde belirlenen limitlere ulaşması şartı aranır. Ardından GİB tarafından tanınan e-fatura kullanım hakkı başvuruları tamamlanma ve entegrasyon hizmetleri aracılığıyla e-fatura kaydı yaptırma şartı yer alır. Müşavirlik işlemleri tamamlanan ve başvurusu kabul edilen işletmeler arasında günlük satış sebebiyle aynı mesai diliminde 6.900 bin TL’yi aşan her satış için e-fatura düzenlenme şartı bulunur.
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!