e-Ticaret için Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Genel e-Ticaret 2dk
Genel e-Ticaret

Eğer bir online mağazanız varsa ya da e-ticarete girmeyi düşünüyorsanız internetten yapacağınız satışların vergi sürecine hakim olmalısınız. Bu süreçte bir vergi levhası ihtiyacınız olacak mı, hangi vergilerden sorumlu olacaksınız?
e-Ticarete atılmadan önce vergi sürecine dair tüm konuları araştırıp öğrenmelisiniz. Böylece kuracağınız şirketin türünü daha doğru belirleyebilir ve karşınıza ekstra maliyetlerin çıkmasına engel olabilirsiniz.

İnternetten Satış Yapmak için Şirket Kurmak Gerekli mi?

İşte internetten satış yapmak isteyenlerin sorduğu ilk soru: Kendi online mağazanızı kurup buradan ürün satışı yapmak, sanal POS kurulumu gerçekleştirerek ödeme almak için şirket kurmak gerekiyor mu?
Bu sorunun cevabı evet.
Çünkü internetten satış yaptığınızda, vergi mükellefi olacaksınız. Bu işi yapabilmek için kendi şirketinizi kurmalısınız. Şahıs şirketi ya da limited şirket kurarak e-ticaret sitenizi oluşturabilir, internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Ancak eğer ikinci el ürün satacaksanız, vergilendirilmezsiniz. Sanal pazar platformları üzerinden ikinci el veya kendinize ait ürünleri kolayca satabilirsiniz. (C2C - customer to customer / müşteriden müşteriye) Fakat kendi markanızı yaratıp belli ürünlerin satışını yapmak isterseniz yine bir şirket kurmanız gerekeceğini hatırlatalım.

e-Ticaret Vergi Levhası Nedir?

e-Ticaret Vergi Levhası; sınırlarını Maliye Bakanlığı’nın çizdiği, ticari kazanç tutarlarını ve bunlara karşılık gelen vergi miktarını gösteren belgedir.

e-Ticaret için Vergi Levhası Nasıl Alınır? -

İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz.
Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız. Başvurularınızı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) web sitesi üzerinden, yani İnternet Vergi Dairesi’nden (İVD) ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan da yapabilirsiniz.

GİB İVD’den Nasıl Vergi Levhası Alınır?

İVD’den hızlıca vergi levhası başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için şu adımları takip etmelisiniz:

  • GİB web sitesinden İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapın.
  • Sorgulama butonundan vergi levhası bilgilerini seçin.
  • İlgili alanları doldurup başvurunuzu tamamlayın.

Vergi levhanız, siz başvuruda bulunduktan sonra 1 ay içinde onaylanacaktır. Dilediğinizde Vergi Dairesi’nden başvuru sürecinizi sorgulayabilirsiniz.

e-Ticaret Yaparken Sorumlu Olunan Vergiler Hangileridir?

Peki, e-ticarette hangi vergilerden yükümlüsünüz? İnternette satış yapıyorsanız vergilendirme sürecinde siz şirketinizi kurduktan sonra yükümlü olduğunuz bazı vergiler var. Bunların bir kısmı aylık, bir kısmı 3 aylık, bir kısmı ise yıllık olarak ödenir.
Hem kendi kendinize ilgilenebileceğiniz hem de bir mali müşavir ile birlikte çalışarak takip edebileceğiz ve düzenli olarak sorgulamanızı önerdiğimiz bu vergiler şunlardır:

  • Damga vergisi
  • Muhtasar Beyanname
  • Katma Değer Vergisi (KDV)
  • Geçici vergi beyannamesi
  • Basit usulde yıllık gelir vergisi
  • Yıllık gelir vergisi
  • Kurumlar vergisi