e-Ticaret Muhasebesi Nedir? Nasıl Yapılır?
İçindekiler
- e-Ticaret Muhasebesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- İşletme Hesapları ile Kişisel Hesapları Ayırmak
- Fiş ve Faturaları Kayıt Altında Tutmak
- e-Ticaret Muhasebesi Nasıl Yapılır?
- 1. Gelir Gider Takibi
- 2. Kârlılık takibi
- e-Ticaret Muhasebe Programı Nedir?
- Muhasebe Programları ile Neler Yapabilirsiniz?
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi ve dijital dönüşüm, iş dünyasını derinden etkilemiş, özellikle de ticaret alanında önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu değişimle birlikte, geleneksel ticaretin yanı sıra online ticaret ya da e-ticaret de büyük bir ivme kazanmıştır. İnsanlar artık ürünleri ve hizmetleri internet üzerinden satın almayı tercih ediyor, bu da işletmelerin iş modellerini ve muhasebe süreçlerini gözden geçirmelerine neden oluyor. İşte burada karşımıza çıkan önemli bir konu, e-ticaret muhasebesi olarak adlandırılan bu yeni muhasebe disiplinidir.
e-Ticaret Muhasebesi Nedir?
Her geçen yıl toplam perakende ticareti içerisindeki payı yükselen perakende e-ticaret, özellikle pandemi döneminde birçok şirketin yöneldiği bir alan haline geldi. e-Ticarete atılan yeni girişimciler için üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri de muhasebe işlemlerinin nasıl yapılacağıdır.
e-Ticaret Muhasebesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şirketiniz için muhasebe işlemlerinin nasıl yapılacağından bahsetmeden önce hesaplamaları doğru yapabilmek adına dikkat edilmesi gereken püf noktalara değinelim.
İşletme Hesapları ile Kişisel Hesapları Ayırmak
Öncelikle şirketinizin muhasebe işlemleri için bir muhasebeci ya da mali müşavirle çalışacak dahi olsanız, kişisel ve işletme hesaplarını ayırarak kendi muhasebenizi tutmanız oldukça önemlidir. Bu çalışmaları yapmak için de bazı yöntemlerden yararlanabilirsiniz.
İşletmenizde muhasebe işlemlerine başlamadan önce yapacağınız en büyük hata kişisel hesaplarınızla işletme hesaplarınızı aynı yerde tutmak olacaktır. Kendi hesaplarınız ile şirketin hesabını tek bir yerde yönetmeye çalıştığınız takdirde şirketin kar zarar durumu veya diğer hesaplamalarını doğru bir şekilde takip edemeyebilirsiniz. Kişisel harcamalarınız için hesabınızdan para çekmeniz, ve yine şirket faaliyetlerinden bağımsız olarak hesabınıza para girişi olması durumlarında hesap dönemlerinde karışıklıklar olabilir.
Fiş ve Faturaları Kayıt Altında Tutmak
Herhangi bir muhasebeci veya mali müşavirle anlaşsanız dahi işletmeci olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise fiş ve faturaların kayıt altında tutulmasıdır. Kayıt altında tutma işlemi hem müşterilerinize kestiğiniz faturalar hem de şirket harcamaları sonrasında aldığınız fiş ve faturaları da takip etmeli ve kayıt altında tutmalısınız. Şiket harcamalarının kayıt altında tutulması aynı zamanda bu harcamaların gider olarak gösterilerek vergiden düşürülmesini sağlar.
e-Ticaret Muhasebesi Nasıl Yapılır?
Bir e-ticaret işletmesinde, bütün satışlar online olarak gerçekleştiğinden ötürü bu işlemlerin kayıt ve muhasebesi de dijital ortamlardan yapılır. e-Ticaret işletmenizin muhasebesini yaparken dikkat etmeniz gereken 2 husus vardır.
1. Gelir Gider Takibi
Fiziksel ortamdan veya online olarak fark etmeksizin ticarette önceliklenen unsur gelir ve gider hesaplarıdır.
Ticaretle ilgilenen herkes için önemli olan bu unsurun, ihmal edilmesi düşünülemez. Satın aldığınız ürünlerin maliyetini, lojistik ve depolama masraflarını, kirayı, faturaları ve personel maaşlarını kayıt altına almalısınız. Yapılan satışlar sonucunda alınan fişler ile kayıt edilen harcamalar karşılaştırılarak gelir gider takibi yapılır.
2. Kârlılık takibi
Kârlılık takibi aylık periyotlarla yapılmalıdır. Ay sonunda yaptığınız reklam ve pazarlama çalışmalarının işe yarayıp yaramadığını kârlılık takibi ile izlemelisiniz. Ayrıca kârlılık üç ile altı aylık ve yıllık periyotlarda da analiz edilmelidir. Farklı zaman dilimlerinde oluşturulan sonuçları kıyaslayarak finansal raporlar oluşturmalısınız.
e-Ticaret Muhasebe Programı Nedir?
Muhasebe programları, şirketinizin muhasebe takibi için gerekli olan tüm işlemleri şirketinizin ihtiyaçlarına göre özelleştirerek ayrıntılı bir şekilde sonuçlar sunan araçlardır. Muhasebe programları kullanarak gelir ve giderlerinizi zahmetsizce takip edebilir, vergi ve şirket içi harcama hesaplamaları yapabilir, nakit akışını daima kontrol altında tutar ve kaydettiğiniz müşteri ve fatura bilgileri ile yaklaşan ödeme ve tahsilat günlerine dair bildirimler alabilirsiniz.
Bahsettiğimiz bütün bu kayıt ve takip işlemlerini sizin yerinize bir programın hatasız ve pratik şekilde yaptığını düşünün, işletmenizi büyütmek için bir hayli vaktiniz kalacaktır. Muhasebe programları aynı zamanda e-fatura veya e-arşiv düzenleyip hızlıca kesip müşterilerinize iletme imkanı sunar. Stok ve depo yönetimlerinize yardımcı olarak maliyet hesapları ve fiyatlandırma işlemlerinizi kolayca yapabilmenizi sağlar.
Muhasebe Programları ile Neler Yapabilirsiniz?
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi işletme yönetimi ve muhasebe işlemlerine de yansıdı. Kağıt veya excel üzerinde bir hayli vakit alan ve işletmeciler için oldukça yorucu bir süreç olan muhasebe işlemleri, geliştirilen programlar neticesinde yeni bir boyuta atladı. Muhasebe programları, sisteme girdiğiniz tüm verileri anlamlı bilgilere dönüştürerek işletmenizle ilgili en zor kararları bile kolayca almanızı sağlar. Muhasebe programları ile yapabileceğiniz işlemler şu şekildedir:
- Fatura takibi: Satış, alış, proforma, perakende ve iade faturaları gibi belgelerinizi kısa sürede hazırlayıp gönderebilirsiniz. Kağıt ortamda hazırlanan matbu faturalarda hata yapma riskiniz varken programlar sayesinde hazırlanan faturalarda hata yama riskiniz neredeyse sıfırdır. Muhasebe programları aracılığıyla e-fatura da kesebilirsiniz. Böylece zamandan ve maliyetten tasarruf ederek tahsilat süreçlerini hızlandırabilirsiniz.
- Müşteri ve tedarikçi yönetimi: Muhasebe programlarına müşterilerinizi ve tedarikçilerinizi ekleyerek alış veriş işlemlerinizi dilediğiniz zaman görüntüleyebilir, ödeme takibinizi günü gününe yapabilirsiniz. Programda yer alan şablonlardan faydalanarak mutabakat mektubu hazırlayabilir müşteri ve tedarikçilerinize ekstrelerini e-posta aracılığıyla iletebilirsiniz.
- Gelir-gider takibi: Muhasebe programlarında farklı döviz cinslerinden kasa ve banka hesabı tanımlayabilir, tüm giriş ve çıkışları anlık olarak izleyebilirsiniz. Personel maaşları ve vergi giderlerine dair ödeme günlerini önceden bilebilir bu ödemelere ait belgeleri kolayca düzenleyebilirsiniz.
- Stok ve depo yönetimi: Muhasebe programları ile stok takibi de daha kolay hale gelir. Stoklanabilir ürünleri diğerlerinden ayırarak düzenleyebilir, maliyet hesapları ve fiyatlandırma işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.
- Raporlama: Muhasebe programları ile belirlediğiniz periyotlarda ne kadar satış, harcama ve tahsilat yapıldığı dolayısıyla da işletmenin kar oranları düzenli olarak görülebilir.
Mikro Yazılım muhasebe programı çözümünü hemen şimdi deneyerek bütün bu avantajlara sahip olabilirsiniz!
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!