Esnaf Vergi Muafiyeti Nedir? Belgesi Nasıl Alınır?

KOBİ 2dk
KOBİ

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hazırladığı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre Gelir Vergisi Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapıldı ve evden ürettiği ürünleri internetten satanlar için belli usul ve esaslar düzenlendi. Detaylar yazımızda.

Kendi Üretimini İnternetten Satanlar için “Esnaf Muaflığı”


Hukuki değişiklik, 1 Ocak 2021’den itibaren kazanılan gelirlere uygulanmak üzere evde imal edilen malların internetten satışı için esnaf muaflığı tanıyor. Ayrıca bir iş yeri açmaya gerek kalmadan sanayi tipi ya da seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan, ikamet ettiği evden ürettiği ürünleri internet ortamından satanlar, esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecek.

“****Esnaf Muaflığı” Kimler için Geçerli?


Evinde kendi el emeği ile havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı vb. ürünleri bir iş yeri açmadan üretip satanlar, esnaf muaflığından yararlanabilir.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?


Muafiyetten faydalanmak için üreticinin, ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekir.
Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.

Esnaf Vergi Muafiyetine Dair Diğer Önemli Bilgiler


Bu bilgileri şöyle özetleyebiliriz:

  • Türkiye’de kurulu bankalarda internetten gerçekleştirilen satışların geliri ve bu gelirlerin tevkifatı için bir ticari hesap açmak gerekiyor. Bankalar, bu ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 4 gelir vergisi tevkifatı gerçekleştirecek.
  • Esnaf muaflığından faydalananlar, bir ya da daha çok işçi çalıştırırlarsa tevkifat oranı yüzde 2 olacak. İndirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az 10 gün çalıştırılması lazım.
  • Bir takvim yılında elde edilen hasılat 2023 yılı için 700 bin lirayı aşarsa, içinde bulunulan takvim yılında esnaf muaflığından yararlanılabilir. İzleyen takvim yılının başından itibaren ise bu haktan faydalanılamaz.
  • Muaflığa ilişkin koşulları kaybedenler, izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar aynı muafiyetten yararlanamaz.
  • Birden fazla ürün imal edilerek internetten satılırsa elde edilen hasılatın ilgili yıl içinde geçerli olan tutarı aşmaması koşulu, her ürün cinsi için ayrı değil, tüm ürünlerden elde edilen toplam hasılat için geçerli olacak.
  • Esnaf muaflığından faydalananların mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme gibi yükümlülükleri bulunmuyor.
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!