Gayrinakdi kredi nedir?

Muhasebe ve Finans Genel 3dk
Muhasebe ve Finans Genel

Gayrinakdi Kredi Nedir?

Günümüzde nakit ihtiyacını karşılamak için en yaygın yöntemlerden bir tanesi kredi almaktır. Ancak, pek çok vatandaş kredi türleri hakkında yeterince bilgi sahibi değil. Özellikle de son zamanlarda gayrinakdi kredi nedir, gayrinakdi kredi ne demek gibi soruların cevapları oldukça merak ediliyor. Bilinen aksine, kredi verilme yöntemleri arasında sadece nakit yöntem bulunmaz. Bu gibi durumlarda kişiler gayrinakdi kredilere yöneliyor.

Banka kredileri iki türe ayrılır. Bunlar, nakit ve nakit olmayan kredilerdir. Nakit olmayan krediler ise gayrinakdi kredi olarak isimlendirilir. Örneğin, en çok kredi alma nedenlerinden birisi olan taşıt ya da ev satın almak için alınan krediler nakdi kredilere birer örnektir. Gayrinakdi krediler ise şirketlerin kullandığı bir kredi türüdür. Bu nedenle, bireysel kullanıcıların gayrinakdi krediler hakkında yeterince bilgi sahibi olmaması oldukça olağan bir durum olarak açıklanabilir.

Gayrinakdi Kredilerin Detayları Nelerdir?

Gayrinakdi krediler, ticaret yapan firmalar için mal veya hizmet alım satım işlemlerinin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle, gayrinakdi krediler için bankaların şirketlere sağladığı pratik bir hizmet olarak bahsetmek doğru olacaktır. Gayrinakdi kredilerin bir diğer avantajı da alacak riskini ortadan kaldırmasıdır. Böylelikle, peşin ödemelerin gerçekleşmediği durumlarda hem alıcı hem de satıcının hakları korunmaktadır. Bu yöntem ile birlikte hem şirketler alacaklarını güvence altına alabilir hem de vadeli alışverişe de imkan tanınır. Şirketlerin maddi olarak planlama yapabilmesinde gayrinakdi kredilerin büyük bir payı bulunuyor.

Gayrinakdi Krediler Nasıl Kullanılır?

Gayrinakdi kredi kullanmanın pek çok yöntemi bulunmaktadır. Bu sayede, kişiler geniş bir yelpazeye sahip olan bu gayrinakdi kredi yöntemleri arasından kendilerine en uygun olan yöntemi kolay bir şekilde seçebilmektedirler. Belirtilmesi gerekir ki gayrinakdi kredilerin başvuru işlemlerinde tek bir yöntem bulunmamaktadır. Kişilerin dikkat etmesi gereken nokta şirketlerin anlaşmaları içerisinde gereken gayrinakdi kredi türünün belirlenmesi ve buna göre bir başvurunun yapılmasıdır.

Gayrinakdi Kredi Türleri Nelerdir?

Gayrinakdi kredi türleri şunlardır:

  • Doğrudan Borçlandırma Sistemi: Bu kredi sistemi genellikle yurt içerisinde gerçekleşen alışverişlerde tercih ediliyor. Doğrudan borçlandırma sistemi ile mal satın alınacak kişiye banka bir teminat vermektedir. Mal satımı gerçekleştiren kişi de bu teminata göre satışını gerçekleştirir. Daha sonra müşteriye yapılan satışın faturası yüklenir ve faturanın vadesi geldiği zaman banka teminatı verdiği şirketten ödemenin gerçekleşmesini ister. Firma ödemeyi gerçekleştirir ve banka da böylelikle satıcıya faturasının ödemesini teslim eder.
  • Teminat Mektubu: Çeşitli sektörlerde kullanılan bir gayrinakdi kredi yöntemi olan teminat mektubu, belirli bir metne göre yazılıyor. Bu mektup içerisinde daha sonra mektubun verildiği kurum mektup içerisinde yer alan tarihe ve tutara göre alacaklı durumuna gelmektedir. Kısacası, müşteri ya da mektubu veren şahıs sorumluluklarını yerine getirmez ise bankanın teminat verdiği şekilde ödeme yapması gerekir.
  • Akreditif: Akreditif gayrinakdi kredi özellikle de ithalat ve ihracat durumlarında kullanılan kredi türüdür. Akreditif kredi, uluslararası ticarette kendisine büyük bir yer buluyor. Bu kredi yöntemi sayesinde alınan malların ödemesini gerçekleştiren bankalara ait bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem dahilinde ithalatçının ülkesinde yer alan banka ve ihracatçının ülkesinde yer alan banka arasında bir anlaşma gerçekleştiriliyor. Bu anlaşma sonucunda ise alacaklı firma için banka ödemeyi gerçekleştireceğini taahhüt ediyor.

Gayrinakdi krediler ve diğer krediler arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor. Sonuç olarak, gayrinakdi krediler kurumsal müşterilerin bir ürünü ya da hizmeti temin edineceğinin garantisini veren kredi türü olarak karşımıza çıkıyor.


İşletmeniz için en uygun Mikro Yazılım programını seçmek için tıklayın.