KDV Hesaplama

Katma Değer Verginizi hesaplamak için aşağıdaki bilgileri doldurun.

Whatsapp iletişim

Katma Değer Vergisi Hesaplama Aracı

Katma Değer Vergisi Hesaplama Aracı

Katma Değer Verginizi hesaplamak için aşağıdaki bilgileri doldurun.

"Katma Değer Vergisi Hesaplama" işlemi için ilgili alanları doldurun.

KDV Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

KDV hesaplama; “KDV hariç” ve “KDV dahil” olmak üzere iki şekilde yapılır.
KDV dahil hesaplama için:

  • KDV hariç ürün fiyatı üzerine KDV eklenir.
  • Formül: KDV hariç ürün fiyatı × (1 + KDV oranı)
    KDV hariç hesaplama için:
  • KDV dahil ürün fiyatından KDV çıkarılır.
  • Formül: KDV dahil ürün fiyatı ÷ (1 + KDV oranı)

İşletmeler Hangi Durumlarda KDV Hesaplamalıdır?

İşletmeler, ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti kapsamındaki teslim ve hizmetlerde, taşınır ve taşınmaz mallar ile hak kiralamalarında, her türlü mal ve hizmet ithalatında, iletişim hizmetlerinde, şans oyunlarında, boru hattı ile petrol ve gaz taşımacılığında, profesyonel sanatçıların konser ve gösterilerinde, profesyonel sporcuların maç ve yarışmalarında, gümrük depolarında ve müzayedeler aracılığıyla yapılan satışlarda Katma Değer Vergisi (KDV) hesaplamalıdır. Bu örnekler dışında da KDV hesaplanması gereken durumlar söz konusu olabilir.

KDV Oranlarındaki Farklılıklar ve KDV Hesaplamaya Etkileri Nelerdir?

KDV oranlarındaki farklılıklar, ürün ve hizmetlerin nihai fiyatlarını doğrudan etkiler. Düşük KDV oranları temel ihtiyaç ürünlerinde uygulanarak tüketicilerin bu ürünlere erişimini kolaylaştırırken, yüksek KDV oranları lüks tüketim ürünlerinde uygulanarak devletin vergi gelirlerini artırmayı amaçlar.
Türkiye’de %1, %10 ve %20 oranlarında KDV uygulanmaktadır.

KDV Hesaplama İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • KDV oranı hesaplamanın en önemli kıstaslarından biridir. KDV hesabı yaparken söz konusu ürün veya hizmet için hangi KDV oranının geçerli olduğuna dikkat etmek gerekir.
  • KDV indirimi yapılabilecek ve tevkifatlı fatura kesilebilecek durumlarda ödenecek KDVli tutar değişiklik gösterebilir. Hesaplamada bu kıstasları da göz önünde bulundurmak gerekir.
  • Bazı işlemler, KDV’den istisnadır. Bu işlemlerde KDV hesaplanmaz ve ödenmez. Bunlara örnek olarak kanunla belirlenmiş belediye, köy birlikleri, üniversiteler ve benzeri kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen bilim, sanat ve tarımı geliştirmeye yönelik bazı hizmetleri gösterebiliriz.

KDV Oranlarındaki Farklılıklar ve KDV Hesaplamaya Etkileri Nelerdir?

KDV oranları, ürün veya hizmetin niteliğine göre farklılaşır.

  • %1 KDV: Ekmek gibi temel tüketim ürünleri ve lüks olmayan barınma ihtiyaçlarına uygulanır.
  • %10 KDV: Unlu mamuller haricindeki lüks olmayan temel tüketim mallarına uygulanır.
  • %20 KDV: Temel tüketim olmayan ürünlere uygulanır. Bu gruptaki ürünler arasında telekomünikasyon ürünleri, beyaz eşyalar, mobilyalar ve zorunlu olarak ihtiyaç duyulmayan gıda malları bulunur.

KDV hesaplaması da bu oranlar baz alınarak yapılır.

KDV Dahil ve Hariç Fiyatlar Arasındaki Fark Nedir?

KDV dahil ve hariç hesaplama arasındaki farklar, katma değer vergisinin hesaplanma yöntemleri ve toplam tutar üzerindeki etkisiyle ilgilidir.
KDV hariç hesaplama, bir ürün veya hizmetin KDV’siz bedelinin bulunmasını sağlar ve bu hesaplama için brüt tutarın KDV oranı ile toplanarak bölünmesi gerekir. Örneğin, 600 TL KDV dahil fiyatın KDV hariç fiyatı, %20 KDV oranıyla 500 TL olarak hesaplanır.
KDV dahil hesaplama ise bir malın net fiyatına KDV ekleyerek toplam bedeli bulmak anlamına gelir; bu durumda 500 TL’lik bir malın %20 KDV eklenmiş toplam fiyatı 600 TL olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Devletin kamu hizmetlerine harcanmak üzere vatandaşlardan ve işletmelerden bir vergi alır. Bu vergi, vatandaşların devletten aldığı hizmetin veya satın aldığı ürünün sonucunda oluşur. İşte bu vergi, Katma Değer Vergisi, kısa adıyla KDV’dir. Tanımında bahsettiğimiz özelliklerinden dolayı bir vergi türü olan KDV, Türkiye’de 1 Ocak 1985’ten itibaren uygulanmaya başlamıştır.

KDV, malın üretiminden tüketimine dek geçen zaman içindeki aşamalarda eklenen katma değeri belirler. İşletmeler, satışlarından elde ettikleri kârlara göre KDV farkı öder. Ancak KDV aslında son kullanıcının ödediği bir vergi türüdür. Kısacası bir ürünün KDV’sini, o ürünü kullanan veya tüketen öder.

  • Ticari, sanayi, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerden,
  • Tüm mal ve hizmet ithalatı yapanlardan,
  • Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetlerden (İletim, radyo ve televizyon hizmetleri),
  • At yarışı, spor-toto, piyango ve diğer talih oyunlarının düzenlenmesi ve oynanmasından,
  • Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteri ve konserlerden,
  • Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlardan KDV alınır.

Aylık KDV verenler, herhangi bir ayın beyannamesini ilgili ayı takip eden ayın en geç 24. günü akşamına kadar vermek zorundadır. KDV ödemeleri beyanname verilen ayın en geç 26. günü akşamı yapılmalıdır. Tüketiciler ise KDV’yi mal veya hizmeti satın alırken malın fiyatının içinde öderler.

Her ülkenin farklı bir KDV uygulaması bulunur. Türkiye’de malın ihtiyacı açısından zorunluluk derecesine göre yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20 olmak üzere toplam üç çeşit KDV oranı uygulanır.