KOSGEB Genç Kadın Girişimci Destekleri: Şartlar ve Tutarlar
Bu yazımızda, girişimci kadınlar için oldukça önemli olan KOSGEB desteklerini derledik. İşte KOSGEB’in kadın girişimcilere özel destekleri…
KOSGEB Genç Kadın Girişimci Destekleri
Günümüzde birçok kurum ve kuruluş kadın girişimcilerimize destekler sağlar. Bu kurumlar arasından en çok bilineni ve en çok tercih edileni ise KOSGEB’dir. Genç girişimcilerin herhangi bir dezavantaja maruz kalmamaları ve iş hayatına güvenle adım atabilmeleri için çalışmalar yapan KOSGEB gibi kuruluşlar, özellikle kadınlar için özel olanaklar sağlar.
Hibe, düşük faizli ya da faizsiz kredi gibi desteklerle, kadın girişimcilerin iş hayatına atılmaları ve ekonomideki paylarının güçlenerek artması hedeflenir.
KOSGEB Hibe Desteği Almak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hibe desteği, KOSGEB’in kadın girişimcilere sağladığı en önemli desteklerden biri olarak görülür. KOSGEB’in desteklerinden faydalanmak için KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi isimli dersler tamamlanmalıdır.
KOSGEB’in internet sitesinden veya KOSGEB anlaşmalı kurumlar aracılığıyla bu dersleri alarak eğitimi başarıyla geçen kadın girişimciler, hibe desteği için başvuru yapabilir.
Hibe Başvurusu Yapmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
Bu belgeler şunlardır:
- Kimlik
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sertifikanız
- KOSGEB’in sitesinden doldurabileceğiniz taahhütname
- Çalışmayı düşündüğünüz sektöre ve işe dair hazırladığınız iş planınız
KOSGEB, başvuruda verdiğiniz belgeleri inceler ve incelemelerin sonucuna göre hibe desteği alabilirsiniz.
KOSGEB’in Hibe Destekleri Hangi Sektörlerde Geçerlidir?
KOSGEB’in kadın girişimcilere sağladığı hibe desteği her sektör için geçerli değildir. KOSGEB, bakkal, kuaför, terzi, berber, pastane, camcı, fırıncı, börekçi, kuru temizleme gibi küçük esnaflara ve hizmet sektöründe faaliyet göstermeyi amaçlayan girişimcilere 60 bin TL hibe desteği sağlar.
KOSGEB’in Kadın Girişimcilere Sağladığı Tarımsal Hibe Destekleri Nelerdir?
Ülkemizde tarım sektörünün gelişmesi oldukça önem arz eder. Özellikle kadın girişimcilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerine yönelmesi hem ülke hem de bireysel bazda gelişmeyi tetikleyen bir faktördür.
Bu amaçla, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından tarımla uğraşan girişimci kadınlar için yüzde 70 oranında hibe desteği sağlanır. Verilen hibe desteği, kırmızı ve beyaz et imalatı, arıcılık, süt imalatı, mantar üretimi gibi geniş alanları kapsar.
IPARD şartlarını sağlayan ve yeterli sermayesi bulunmayan kadınlar için TKDK, hibe desteğini vakit kaybetmeden sağlar.
Bu hibe desteğinden faydalanmak için;
- 65 yaşını geçmemiş olmak,
- Bir tarım alanında aktif olarak çalışıyor olmak,
- Başvuru yapılacak alana ait bir belgeye sahip olmak gerekir.
KOSGEB Girişimci Desteği Nedir?
KOSGEB, kadın girişimcilere iki farklı türde girişimci desteği sunar. Farklı alan ve amaçlarda hizmet edebilmek üzere ayrılmış bu iki destek paketi; geleneksel ve ileri girişimci desteği olarak adlandırılır.
Girişimciler, KOSGEB’in sunduğu bu iki destekten de yararlanabileceği gibi iş yapılacak olan sektöre bağlı olarak yalnızca birinden de faydalanabilir.
1. KOSGEB Geleneksel Girişimci Desteği
Bu destek paketi ile kadın girişimcilere minimum 10 bin TL’lik hibe desteği sağlanır. Geleneksel girişimci desteği ile kadın girişimcilerin alabileceği en yüksek yardım 60 bin TL’dir.
Söz konusu destekler ile kadın girişimciler firmalarının, malzeme ve operasyon faaliyetlerinden kaynaklanan masraflar bu hibeden karşılanır. Ek olarak KOSGEB, şirketin gerçek kişi statüsünde kurulması halinde bir kereye mahsus olarak 5 bin TL’lik hibe desteği sağlar. Eğer kurulan şirket sermaye şirketi ise bu hibe 10 bin TL olur. Çalıştırılması planlanan işçi sayısı kadar prim günü sayısı üzerinden 5 ila 20 bin lira daha KOSGEB tarafından ek ücret hibe edilebilir.
2. KOSGEB İleri Girişimci Desteği
Yeni işletme sahibi olacak kadın girişimciler için hayata geçirilen bu destek türü, geleneksel girişimci desteğinin bir üst seviyesi olarak düşünülebilir.
KOSGEB’in ileri girişimci desteğini alabilmek için ileri girişimcilik sertifikasına sahip olmak gerekir. İleri girişimcilik sertifikası için KOSGEB tarafından verilen dersler alınmalı ve eğitim başarıyla tamamlanmalıdır.
Söz konusu destek türünde sağlanan hibe desteğinin en yüksek limiti 370 bin TL’dir. İleri girişimci desteği ile KOSGEB, yüksek teknolojili cihazların, makinelerin alımının kolay bir şekilde yapılmasını amaçlar. Bu sayede kadın girişimcilerin yüksek teknoloji gerektiren sektörlerdeki paylarının artırılması amaçlanır.
Alınmak istenen makinelerin seviyesine göre kadın girişimcilere sağlanacak hibe tutarı değişkenlik gösterir. Teknoloji seviyesine göre sunulan güncel destek tutarları;
- Düşük ya da orta teknoloji seviyesine sahip olan makinelerin 100 bin TL’lik ödemesi için girişimcilere 75 bin TL
- Orta teknoloji seviyesine sahip bir işletme için 200 bin TL’lik ödemeye 150 bin TL
- Yüksek teknoloji seviyesinde 300 bin TL’lik ödemenin 225 bin TL’si size girişimcilere hibe edilir.
İşletmenin açılışı yapıldıktan sonra KOSGEB’in uzman ekibi, işletmeyi bir süreliğine yakın takibe alır. Bu sayede operasyonel işlemlerin doğru yürütülüp yürütülmediği tespit edilebilir.
KOSGEB’in Kadın Girişimci Desteği için İstediği Şartlar Nelerdir?
KOSGEB, kadın girişimcilere destek verebilmek için için bazı şartların sağlanmasını talep eder. Bu şartlarla verilen desteklerin en verimli şekilde kullanılması amaçlanır. İstenen şartlar şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma
- 18 yaşını doldurmuş olma
- Daha önce KOSGEB ’ten hibe almamış olmak
- Genç girişimci geliştirme programını bitirmek
- Açılacak iş yerinin 3 yıl boyunca faaliyette bulunması
- Küçük ölçekli işletme kurma danışmanlığı desteği programını ve istenen destek programlarının zorunlu kıldığı eğitimleri tamamlayarak sertifika alma
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne kayıt yaptırmış olma gibi şartlara uyulduğu takdirde KOSGEB’in sunduğu hibe ve desteklerden faydalanılabilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kadın Girişimcilere Destek Veren Platformlar Nelerdir?
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler