Marka Tescili Nedir? Nasıl Sorgulanır?
Marka tescili nedir, nasıl yapılır? Marka tescili kişiyi hangi durumlara karşı korur? Marka tescilini nasıl sorgulayabilirsiniz? Marka tescili ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda!
Marka Nedir?
Marka; üretici ya da satıcıların ürettiği ya da sattığı veya ürettikleri mal veya hizmetleri belirleyip tanımlayan, rakiplerinden farklılaşmasını sağlayan isim, terim, sözcük, sembol, tasarım, işaret, şekil ve renk bileşenidir.
Marka Tescili Nedir?
Bir girişimin mal veya hizmetlerini bir başka girişimin mal veya hizmetlerinden ayırt eden, kişi adları dahil, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, mal biçimi veya ambalajı gibi çizimle ya da benzer şekilde ifade edilip görüntülenen, baskı ile yayınlanıp çoğaltılabilen tüm işaretler, markayı teşkil eder. Marka tescili ise markayı yasal açıdan güvence altına alan bir koruma sistemidir.
Neden Marka Tescili Yaptırmalısınız?
Marka tescili; hem şirketlerin ürün ve hizmetlerini, hem de kişilerin kimliklerini korur. Marka tescili yaparak markanızı ve kimliğinizi hukuki olarak güvence altına almış olursunuz. Çünkü tescilli markalar hak sahibi olmayan kurum ya da kişiler tarafından kullanılınca gerçek marka hakkı sahibi olarak itiraz etmeye, dava açmaya hakkınız olur ve izinsiz kullanım ile haksız kazancın önüne geçersiniz.
Marka Tescili Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Marka tescili;
- Markanın tüm haklarını (lisans verme, miras bırakma ya da devretme hakkı da dahil olmak üzere) üzerine almanızı sağlar.
- Başkalarının marka ihlali yapmasını, bu markayı kullanarak fayda ve kazanç sağlamasını önler.
- Marka ihlali meydana gelince bunun durdurulması, önlenmesi ya da giderilmesinin talep edilmesini sağlar.
- Tazminat talep etmeyi kolaylaştırır.
- Taklit ürünlere karşı markayı korur.
- com.tr uzantılı olarak domain alınmasını sağlar.
Marka Tescil Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Marka tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvuruda bulunulur.
- Bu başvurudan sonra 3-4 ay süren bir ön inceleme başlar.
- İnceleme olumlu sonuçlanırsa 3 aylık bülten süresi başlar.
- 3 aylık bülten süresi içinde markaya, benzer bir marka tescili bulunmaz ve hak sahibi bir itiraz gelmezse marka için tescil kararı ilan edilir.
- Bülten sürecini geçen marka iki ay süren belgelendirme sürecine geçer ve bu sürecin de sonunda marka tescil belgesi alınır.
- Fakat koruma, başvuru yapıldığı andan itibaren başlamış olur. Markalar başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süren bir koruma elde eder. 10 yılın sonunda markanın yenilenmesi gerekir. Yenileme işlemi normal yenileme ve cezalı yenileme olarak iki ayrı süreçte gerçekleşebilir.
Hangi Markalar Tescil Edilebilir?
Bir markanın tescili için markanın ayırt edici olması, açık, net ve kesin biçimde anlaşılır şekilde sicilde gösterilmesi gerekir.
Markanın ayırt ediciliği, bir işaret veya niteliği ile onu diğer markalardan farklılaştıran bir özelliktir. Bu özellik, başlangıçta olabileceği gibi yatırım yapılan kampanya, reklam ve yerleştirici çalışmalar ile sonunda da elde edilebilir.
Marka Tescili Ne Kadar Sürede Gerçekleştirilir?
“Marka Tescil Belgesi” başvuruları 7-9 ay arasında sürer.
Marka Tescil Belgesi başvuruları 10 yıllık bir zaman dilimini kapsar.
10 yıl bittikten sonra yine 10’ar senelik dönemler halinde ve sınırsız olarak yenilenebilir.
Bir markanın tescili 6 aylık süre içinde yenilenmezse marka hükümsüz hale gelir. Bu sürede talep yapılmadığı takdirde koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren 6 aylık süre içinde ek ücret ödenerek yenileme yapılır.
Marka Tescil Belgesi başvurusunda bulunmak için markanın kullanılması gerekir. Tescilin ardından herhangi bir 5 yıllık dönemde marka kullanılmazsa markanın iptaline karar verilir.
Alan Adı Kaydı için Marka Tescili Mi Gerekir?
Bugün com.tr alan adı kaydı yapmak için de ticari bir işletmeye ya da marka tesciline sahip olma koşulu vardır.
Ticari işletme olmaksızın com.tr alan adı kaydı yapmak, sadece marka tescil başvurusu ile mümkündür. Alan adı kaydı için, marka tescil ön başvuru belgesi gerekir. Bu belge, başvurudan sonraki 1 iş günü içinde çıkar.
Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tescil başvurusu yapılan markanın önceden tescil edilmiş ya da tescili için başvuruda bulunulmuş markalar ile aynı veya benzer olmaması gerekir. Bu durumun tespiti için markanın ya da ilgili anahtar sözcüklerin yazılı olarak araştırılması gerekir.
Bu süreçte öncelikle markanın asli ve baskın özellikleri belirlenir. Sonra markanın uygulanacağı ürün ve hizmetlerin sınıfları listelenir ve marka tescil sınıfları kararlaştırılır. Tüm bu ayırt edici özelliklerin önem seviyesinin saptanmasında marka ve patent işleriyle ilgilenen uzman şirketlerden ve kişilerden destek alınabilir. Marka tescili sorgulama ve patent sorgulama aşamasında da bu şirketler hizmet verebilir. Marka ve patent vekilleri şirketinizin adına markanın tescile uygun olup olmadığını ve önceden tescillenmiş markalarla benzerliğinin bulunup bulunmadığını da araştırıp raporlayarak size hem vakit hem de nakit kazandırabilir.
Markanızı kurarken ve tescil ettirirken aradığınız çözüm Mikro Yazılım’da!
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler