Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda, mikro ihracat uygulamasını detaylarıyla anlattık.
Mikro İhracat Nedir?
Türkiye’den yurt dışına yapılan, ağırlığı 300 kg’den az ve KDV hariç fatura tutarı 15.000 Euro’dan fazla olmayan ihracat, mikro ihracat şeklinde gerçekleştirilebilir.
Mikro ihracat, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışına yapılan bedelli ihracatlardır. Mikro ihracatın cazip olan tarafı, ihracatı bir gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan ve daha az bürokrasiyle yapma imkanı vermesidir. Bu nedenle pek çok ihracatçı, mikro ihracat yöntemini tercih edebilir.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Bilindiği gibi geleneksel ihracat gümrük müşavirliği hizmetlerinin kullanılmasını gerektiren oldukça masraflı ve meşakkatli bir iştir. Mikro ihracatta ise 15.000 Euro altındaki yurtdışı satışlarınızı elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahip kurumlar aracılığıyla göndererek ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu yaparsınız. PTT ve UPS başta olmak üzere pek çok kurum elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahiptir.
Özellikle bir KOBİ iseniz mikro ihracat, sizin için geleneksel ihracata kıyasla çok daha tercih edilesi olabilir. Mikro ihracatta yapmanız gerekenler geleneksel ihracata kıyasla çok daha basittir, bu yüzden mikro ihracat günümüzde daha fazla şirket tarafından tercih edilmektedir.
Ürünlerinizi Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyası ile birlikte yetkilendirilmiş olan kargo şirketlerine teslim etmeniz yeterlidir.
Mikro İhracat için Nasıl Müşteri Bulunur?
Alibaba, Amazon, eBay, Rakuten ve etsy gibi web siteleri üzerinden rahatça bütün dünyadan müşteri bulabilirsiniz.
Bu sitelerin üyelik ücretlerinin bulunmaması maddi yükünüzü hafifletmesi açısından cazip olmalarını sağlar. Üyelik ücreti talep eden e-ticaret sitelerinin üyelik masraflarıyla ilgili olarak, T.C. Ekonomi Bakanlığının e-ticaret devlet desteği programı sayesinde üyelik ücretini geri alabilirsiniz.
Kimler Mikro İhracat Yapabilir?
Mikro ihracat, yükte ve pahada hafif ürün ticareti yapan sektörler için mantıklıdır.
Küçük ölçekli tekstil firmaları buna örnek olarak verilebilir. Aksesuar ve yedek parça gibi sektörler de bu sistemden kolayca yararlanabilir.
e-Ticaret yapan firmalar, eğer ürünlerini göndermek için kurye kullanırlarsa ürünlerini daha fazla markette satabilirler. Fakat bu durumda aldıkları siparişlerin mikro ihracat sınırı olan 300 kilogramdan az ve 15.000 Euro altında olduğundan emin olmalılar.
Mikro İhracatta KDV İadesi Alınabilir mi?
Mikro ihracatta gümrük çıkış beyannamesi yoktur, bu da firmaları KDV iadesi alamayacakları gibi bir düşünceye itiyor. Ancak ihracat yapmaya devam ettiğiniz sürece KDV iadesi de almaya devam edebilirsiniz.
Elektronik ticaret gümlük beyannamesi sistemi ile yapılan mikro ihracat işlemlerinden KDV iadesi almanız için size verilmiş olan elektronik ticaret gümrük beyannamesi sorgu numarasını kullanabilir ve böylece kolayca KDV iadenizi alabilirsiniz.
Mikro ihracatta KDV iadesi almak için elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve faturanız ile birlikte Maliye’ye başvurmanız yeterli.
Mikro İhracatta Tahsilatın ve Ödemenin Güvenliği Nasıl Sağlanır?
e-Ticaret web siteleri, kullanıcılarının ve satıcılarının güvenliğini sağlama amacıyla kendi güvenlik sistemlerini kurmuşlardır. Kurulan bu güvenlik sistemleri hem ürünlerin kullanıcılara güvenli ulaşmalarına yardımcı olup satış sürecini denetlemekte, hem de kullanıcıların ödemenin güvenli yapıldığından emin olmasını sağlamaktadır. Bu güvenlik sistemi sayesinde e-ticaret süreci ve mikro ihracat daha sağlıklı denetlenebilmektedir.
Mikro İhracatta Mikro Yazılım Muhasebe Çözümleri
Siz de mikro ihracatta muhasebesel süreçlerinizi yönetmek için bir e-ticaret muhasebe programı kullanabilirsiniz.
Küçük işletmenizin ekleyebileceğiniz yeni modülleri sayesinde işletmenizle beraber büyüyen muhasebe çözümü Mikro Run, büyüme yolundaki KOBİ’lerin muhasebe çözümü Mikro Jump ve uluslararası rekabete hazırlanan büyük şirketlerin muhasebe çözümü Mikro Fly sayesinde bütün muhasebe süreçlerinizi kolayca izleyip yönetin. Zamandan ve işgücünden tasarruf edip rekabet gücünüze güç katın!
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler