Muhasebe Hesap Kodları Nelerdir? Neden Önemlidir?

Muhasebe ve Finans Genel KOBİ Muhasebe Kodları 2dk
Muhasebe ve Finans Genel KOBİ Muhasebe Kodları

Muhasebe disiplini, kayıt, sınıflandırma, raporlama ve analiz etme görevlerini üstlenir. sıralanabilir. Bu görevlerin ilk ikisinin yerine getirilmesi kayıtların düzgün tutulmasını, bu da muhasebe hesap kodlarını kullanmayı gerektirir. Bu yazıda muhasebe hesap kodlarını anlattık.

Muhasebe Hesap Kodları Nelerdir?

Muhasebenin varlık sebebi, kayıt, sınıflandırma, raporlama ve analiz etme olarak sıralayabileceğimiz dört ana görevi yerine getirmektir.
Şirketin fatura, kasa, banka gibi günlük takip gerektiren öğeleri, şirketin mevcut muhasebe sistemine kaydedilir. Bu kayıtlara her an bir yenisi eklendiği için karmaşayı engellemek için muhasebe işlemleri belli kodlar ile ifade edilir. Bu sayede muhasebenin kayıt ve bilhassa sınıflandırma görevleri doğru şekilde yerine getirilir. Bu sınıflandırmayı mümkün kılan kodlara hesap, kullanılan kodlama sistemine de tek düzen hesap planı denir.

Muhasebe Hesap Kodları Neden Önemlidir?

Küçük, orta ya da büyük; ölçeklerinden ve sektöründen bağımsız olarak tüm işletmelerin muhasebe kaydı yapması gerekir. Muhasebenin gerektirdiği tüm işlemleri doğru ve eksiksiz yapabilmenin yolu kayıtların tutulma yeri ve biçimini bilmekten geçer. Bu yüzden, muhasebe sisteminin temeli olan muhasebe hesap kodları ile kayıtların hangi hesaba nasıl yapılacağını gösteren tek düzen hesap planını mutlaka öğrenmek gerekir.

Muhasebe Hesap Kodlarındaki Rakamlar Neyi Temsil Eder?

Kod sistemindeki rakamlar neyi ifade eder diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım:

  • Hesap kodunun ilk rakamı hesap sınıfını simgeler.
  • Hesap kodunun ikinci rakamı hesap grubunu ifade eder.
  • Hesap kodunun üçüncü rakamı büyük defter hesabını gösterir.

Muhasebe Hesap Kodları Ne İşe Yarar?

Muhasebe hesap kodları sayılarla işlev gösterir. Ana hesaplarda üç haneden oluşan muhasebe kodları yer alır. İlk hanedeki rakam; gelir tablosu, bilanço ve nazım hesabına göre değişir.
Bu değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Hesaplar 1, 2, 3, 4 ve 5 rakamları ile başlayınca bu hesapların bilanço hesabı olduğunu anlayabiliriz. Bu sayılardan biri ile başlayan bir hesaba işlenen kayıt bilançoya veri işlendiğini gösterir.
  • 6 rakamı ile başlayan hesaplar, gelir tablosu hesabıdır.
  • 7 rakamı ile başlayan hesaplar gider tablosu hesabıdır.
  • 9 rakamı ile başlayan hesaplar nazım hesaplarıdır. 9 ile başlayan hesaplar bilgi için kullanılır ve tali hesap olarak da bilinir.

İnsan hatalarından arınmış hatasız bir muhasebe için Mikro Yazılım’ın muhasebe programı çözümünü deneyin!