Ödeme Kaydedici Cihaz Alma Süresi Nedir?

Genel 3dk
Genel

Ödeme kaydedici cihazları, yeni nesil yazar kasalar olarak tanımlayabiliriz. Peki ödeme kaydedici cihazların satın alma ve bildirim süresi nedir? ÖKC’leri kullanmamanın cezası var mıdır? İşte ÖKC’lerle ilgili en merak edilen sorular ve cevapları…

Ödeme Kaydedici Cihaz Nedir?

Ödeme kaydedici cihazlar, teknolojik gelişmeler sonucu yenilenmiş yeni nesil yazar kasalardır. Yeni nesil ÖKC ve onlarla ilgili diğer donanımlar sayesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile hızlıca ve güvenle iletişim kurulabiliyor.
GİB’in getirdiği yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu, işlemlerin internetin de yardımıyla hızlı biçimde yönetilmesine olanak tanırken, bir yandan da işlerin GİB tarafından kolayca takip edilmesini sağlıyor.

Ödeme Kaydedici Cihaz Çeşitleri Nelerdir?

Ödeme kaydedici cihazlar;

  • Banka POS’u bulunduran EFT-POS özellikli olanlar,
  • POS bulundurmayan fakat POS cihazına bağlanabilen basit bilgisayar bağlantılı cihazlar

olarak ikiye ayrılır.

Ödeme Kaydedici Cihazla Otomatik Ödeme Bildirimi Nasıl Yapılır?

Ödeme kaydedici cihazlar; Defter Beyan Sistemi’nde kaydı olmayan, e-Arşiv kullanmayan ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeme bildirimi yapmayan esnaf için otomatik olarak bildirim yapabiliyor.
Bu cihazlarda, gün sonu raporları da otomatik olarak GİB’e iletilir. Kısacası, daha önce her ay rapor vermek zorunda olan mükelleflerin işi artık ödeme kaydedici cihazlar ile oldukça kolaylaştı.

Kimler Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmak Zorundadır?

Eski yazar kasalarının mali hafızalarının dolması ile beraber tüm mükellefler yeni nesil yazar kasaya geçiş yaptı.
Bu mükellefler, fatura verilme zorunluluğu olmayan perakende mal ve hizmet satışı yapan birinci ve ikinci sınıf tüccarlardır

Mükellef Olmayanlar Ödeme Kaydedici Cihaz Alabilir Mi?

Vergi mükellefiyeti olmayanlar ödeme kaydedici cihaz satın alamaz.

Ödeme Kaydedici Cihazla Hangi İşlemlerde Hangi Belgeler Düzenlenir?

Ayrıntılar şöyle:

  • Yemek fişi ya da yemek kartı satışlarında: Kasa satış fişi, ürün teslimi ya da hizmetten önce verilmiş avans ödemesinin belgesi, otopark girişi ve fatura tahsilatının belgesi
  • Kredi ve banka kartı satışlarında: Kasa satış fişi (Banka slibi ile birlikte)
  • Nakit satışlarda: Kasa satış fişi

Ödeme Kaydedici Cihazlar Nereden ve Nasıl Alınır?

Ödeme kaydedici cihazları almak için eskiden vergi dairelerine gitmek gerekiyordu ancak bugün böyle bir şeye gerek kalmadı. Ödeme kaydedici cihazlar artık kimlik ibraz edilerek yetkili yazar kasa şirketlerinin satış bayilerinden kolayca temin edilebiliyor.
Yapmanız gereken tek şey bir satış bayiine gitmek. Bayideki yetkili, GİB’in web sitesine girerek sizin mükellefiyetinizi sorgulayacak, ardından da mükellefiyet çıktınızı alıp size imzalatacak. Siz de yeni nesil yazar kasanızı hemen alabileceksiniz.

Ödeme Kaydedici Cihaz Alma Süresi Nedir?

Ödeme kaydedici cihaz alma süresi farklı durumlar için değişiklik gösterir.

  • Ödeme kaydedici cihazı satın alma: Ödeme kaydedici cihaz kullandırmayı gerektiren bir işle uğraşılıyorsa, bu işe başlanan tarihten itibaren 30 gün
  • Kişi kendi isteği ile ödeme kaydedici cihazı satın aldıysa 30 gün
  • Ödeme kaydedici cihazı bildirme: Cihazın satın alındığı tarihten itibaren 15 gün
  • İş bırakılırken ödeme kaydedici cihazı mühürletme: 30 gün
  • İşe yine başlarken mührü açtırma: İşe başlandıktan itibaren 30 gün, cihazın fatura ya da gider pusulası düzenlendikten sonra 15 gün
  • İşi devretme: Devralanın işe başlamasından itibaren 30 gün, cihazın fatura ya da gider pusulası düzenlendikten sonra 15 gün

Ödeme Kaydedici Cihaz Almama Cezası Nedir 2023

Cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, cihazlarını süresinde almayanlara, 3100 sayılı Kanunun 4369 sayılı Kanunla değişik mükerrer 6/1. maddesine göre Vergi Usul Kanununun 353/8. maddesinde 4.200,00 TL yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.


Yeni nesil kasa ile hızlı satış yapmak ve işletmenizin verimliliğini artırmak için aradığınız çözüm Mikro Yazılım’da.