SGK gecikme zammı nedir? SGK gecikme zammı hesaplama nasıl yapılır?

Hukuk ve Vergi 2dk
Hukuk ve Vergi

SGK gecikme zammı nedir? SGK gecikme zammı hesaplaması nasıl yapılır?

SGK gecikme zammı nedir?

SGK gecikme zammı, özel idare ve belediyelerin yapılan kamu hizmetleri ve kamu hukuku nedeniyle alacakları amme alacağının ödenme süresi içerisinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren alınan ceza ücretidir. Bu zam, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında yayınlanan İşveren İşlemleri Genelgesi’nde belirtildiği üzere SGK prim borçlarının ödeme süresinin geçirilmesi halinde borç üzerine uygulanan fiyat artırımıdır. Genelgede belirtilen ismiyle SGK gecikme zammı olarak tanımlanır.

SGK gecikme zammı ne zaman uygulamaya konur?

SGK gecikme zammı prim borçlarının son ödenme tarihi geçtiği günden itibaren uygulanmaya konulur. Eğer son ödeme tarihi hafta sonuna denk geldiyse en yakın iş günü son tarih olarak kabul edilir.

SGK gecikme zammı oranı nedir?

SGK gecikme zammı oranı her yıl ve ayda değişiklik gösterebilir. Bu oran, işverenler tarafından verilen prim borçları gerçekleştirilen faaliyetin türüne, yerine, yurt dışında olup olmamasına ve ihaleli olma durumuna göre değişiklik gösterir. Bazı durumlara özel yönergeler bulunduğundan SGK’nın 18.06.2020 tarih ve 2020/20 sayılı İşveren İşlemleri Genelgesi işverenler tarafından takip edilmelidir. Vergi gecikme cezası olarak tanımlanabilecek gecikme zammının oranı, bulunan seneye göre değişebildiği için farklı zam oranları uygulanmaktadır. Gecikme zammının o dönemdeki oranlarına göre borç hesaplaması yapılmalıdır.

SGK gecikme zammı borçluya bildirilmek zorunda mı?

SGK gecikme zammının alacaklı tarafından borçluya bildirilmesi zorunluluğu yoktur. Bu nedenle amme alacağının asıl ücreti ödenmiş olsa da gecikme zammı takip ederek hesaplamalı, öğrenmeli ve ödemelidir.

SGK 2023 gecikme zammı oranı nedir?

Peki yeni gecikme zammı oranı nedir? Cumhurbaşkanı kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.

SGK gecikme zammı nasıl hesaplanır?

SGK gecikme zammının gecikme süresine göre ay kesirleri ve tam ay dönemi için olmak üzere iki farklı hesaplama şekli vardır.

  1. Tam aylar için gecikme zammının hesaplanış formülü: Aylık gecikme zammı oranı, ay sayısı ve gecikme zammı uygulanacak tutar çarpılır.
  2. Ay kesirleri için gecikme zammının hesaplanış formülü: Günlük gecikme zammı oranı, gün sayısı ve gecikme zammı uygulanacak tutar çarpılır.

Yeni gecikme oranının değiştiği durumlarda aylık gecikme zammı oranı ve günlük gecikme zammı oranı yeni oranlarla değiştirilerek tekrar aynı işlem yapılır.

İnternet üzerinden SGK gecikme zammı nasıl hesaplanır?

SGK’nın resmi internet sitesindeki Gecikme Zammı sayfasından (https://uyg.sgk.gov.tr/geczam/) gecikme zammı oranlarının güncel hali ile borç döneminizin ay ve yıl bilgilerini, ardından asıl borç tutarınızı girerek gecikme zammı tutarını kolaylıkla görebilirsiniz.

Borçlarınızı takip etmek için Mikro Yazılım Borç Takip Programı kullanabilir, vaktinizi harcamadan etkili borç takibi yapabilirsiniz.


İşletmeniz için en uygun Mikro Yazılım programını seçmek için tıklayın.

Şimdi Mikro Yazılım programlarını kiralama modeliyle de kullanabilirsiniz.