Takas Çeki Nedir? Muhasebe Kaydı Nasıl Tutulur?
Muhasebe ve Finans Hukuk ve Vergi 2dk
Muhasebe ve Finans Hukuk ve Vergi
İçindekiler
Tarihte ticari hayatın sürdürülebilir kılınması için birçok ödeme yöntemi geliştirilmiştir. Temelde takas yapmaya dayanan bu yöntemlerin kendine has özellikleri de vardır.
Bu yazıda sizler için takas çekini tüm ayrıntılarıyla anlattık.
Takas Çeki Nedir?
Takas çeki, tahsilatı yapacak kişinin çek üzerinde belirtilen bankadan değil de çalıştığı bankadan tahsilat işlemini gerçekleştirmesi olayıdır. Yapılan satış işleminin ardından ödemenin çek yoluyla yapılması kararlaştırıldı ve çeki yazan taraf çek üzerinde kendi çalıştığı bankayı belirtti. Ancak çek yazılan taraf tahsilat işlemini kendi istediği bankadan gerçekleştirmek istiyor. Bu durumda çekin takas işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun için yazılan çekin Çeki Takas Odası’na göndererek çekin takası gerçekleştirilebilir. Böylelikle tahsilatı yapacak kişi kendi çalıştığı bankadan gerçekleştirebilir.
Takas Çeki Kullanımı Nasıl Olur?
Ticaret dünyasının önemli ödeme aktörlerinden biri olan çek belgeleri uzun yıllardır yaygın olarak kullanılan araçlarıdır. Çek belgeleri kredi kartı veya mobil bankacılık işlemlerinin yaygınlaşması ile popülerliğini yitirmeye başlasa da günümüzde hala daha birçok avantajıyla ön plandadır.
Çek düzenlenen taraf kendisine yapılan ödemeyi çeki düzenleyen tarafın belirttiği bankadan farklı bir banka üzerinden gerçekleştirmek isterse takas çeki işlemi yapılmalıdır. Takas çeki işlemi ile birlikte alacaklı taraf ödemeyi kendi bankası üzerinden alabilir.
- Takas çeki işleminin yapılabilmesi için öncelikle takas edilmek istenen çekin, alacaklı tarafın çalıştığı bankaya götürülmesi ve çekin takas edilmek istendiğinin belirtilmesi gerekir.
- Banka, getirilen çekin üzerine Takas Odası aracılığıyla gerekli bilgileri ekler ve çeki takasa gönderir.
- Takasa gönderilen çekin onaylanmasının beklenmesi gerekir.
Takastaki Çek Ne Zaman Hesaba Geçer?
Çeki düzenleyen taraf vasıtasıyla yazılan çekleri tedarikçilerin çeki, düzenleyen tarafın banka şubesinden tahsil edebilir. Nacka tahsilatı gerçekleştirecek taraf, çekin tahsilatının başka bir banka tarafından yapılmasını isterse çekin takas süreci başlar. Takas çekin onaylanmasının ardından paranın hesaba geçmesi başlar ve süreç 1-2 gün sürer.
Takas Çeki Ne İşe Yarar?
Çek takas işlemi birçok işletme tarafından neredeyse her ölçekteki ödemeler için yapılabilen bir işlemdir. Bu işlemle amaçlanan; tahsilatı gerçekleştirecek tarafın bu işlemi kendi bankası üzerinden yapabilmesini sağlamaktır.
Keşideci tarafın çeki tahsil edecek taraftan farklı bir bankayla çalışıyor olması durumunda, tahsilatı gerçekleştirecek taraf kendi bankası üzerinden ödemeyi alamaz. Kendisine çek yazılan tarafın herhangi bir mağduriyet yaşamaması ve ödemeyi kendi bankasından alabilmesi için çek takas işlemi devreye girer.
Çek takas işlemi gerçekleştiğinde çeki ödeyecek tarafın kendi bankasına yaptığı ödeme çeki alacak kişinin bankasına aktarılır. Çek takas işlemi sayesinde çeki tahsil edecek taraf kendi çalıştığı bankadan çek tahsilatı gerçekleştirebilir.
Takas Çeki Muhasebe Kaydı
Takas çeklerinin muhasebe kaydının tutulması da önemli olan bir diğer konudur. Alınan çekin yazılı değeri ve borcu, çek bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak olarak kaydedilir. Bu şekilde takas çeki muhasebesi tamamlanmış olur.
Çekin muhasebeye kayıt edilmesi, o çekin tahsil edilecek çek olduğu anlamına gelir.
Etkin bir çek takibi yaparak çeklerinizi yönetmek ve operasyonel iş yükünüzü azaltmak için Mikro Yazılım’ın çek takip programı çözümüne göz atabilirsiniz!
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!