Yansıtma Faturası Nedir? Nasıl Muhasebeleştirilir?
Hukuk ve Vergi 2dk
Hukuk ve Vergi
İçindekiler
Bu yazıda yansıtma faturasının ne olduğunu ve nasıl muhasebeleştirileceğini anlattık.
Yansıtma Faturası Ne Demektir?
Ticari bir mal veya hizmetin bedelinin o bedeli ödeyen kişi tarafından mal ya da hizmeti satan tarafa yansıtılması durumunda hazırlanıp kesilen fatura, yansıtma faturasıdır.
Hangi Durumlarda Yansıtma Faturası Hazırlanır?
Aşağıdaki durumlarda yansıtma faturası hazırlanır:
- Alıcı ve satıcı arasında yapılmış özel bir anlaşma
- Faturanın yanlış düzenlenmesi
- Masraf dağıtımı
Yansıtma faturası, ticarete konu olan mal veya hizmetin bedelinin tamamı üzerinden kesilebileceği gibi bir bölümü üzerinden de kesilebilir.
Hangi Durumlarda Yansıtma Faturası Kesilmez?
Yansıtma faturası, faturanın muhatabı ile faturayı ödeyecek kişi farklı olduğunda düzenlenir. Eğer başkasının adına olduğunu bildiğiniz bir mal veya hizmetin faturasını, faturanın muhatabının adına alırsanız yansıtma faturasına da gerek kalmaz.
Bu durumlar için faturanın muhatabı olan taraf için bir dekont oluşturulur, faturayı muhatabı adına alan taraf da bu ibrazın üzerine bedeli muhatabından talep eder.
Yansıtma Faturası Kullanım Alanları
Bu alanlara şu şekilde örnek verebiliriz:
- Çalışanlar, şirket adına mal veya hizmet satın alabilirler. Bu tür harcamalar yansıtma faturası ile şirkete aktarılabilir.
- Birden fazla firma veya kişi arasında yürütülen projelerde bir taraf diğerinin harcamalarını üstlenebilir. Bu durumda yansıtma faturası kullanılarak harcamalar ilgili tarafa aktarılır.
- Bir şirket, başka bir şirketten satın aldığı mal veya hizmetin bedelini yanlış fatura kapsamında ödemişse, ilk fatura yansıtma olarak düzenlenir ve asıl muhatap olan şirket, yanlış faturayı kesene iade yapar.
- Kaskolu bir aracın kazaya karışması durumunda, aracın tamir bedeli sigorta şirketine yansıtılabilir. Bu durumda hasarlı aracın tamirine ilişkin yansıtma faturası düzenlenir.
- Bir işletme, kiraladığı bir aracın akaryakıt tüketim bedelini karşı tarafa yansıtmak isteyebilir. Bu durumda akaryakıt tüketimi için yansıtma faturası düzenlenir.
Yansıtma Faturası Örneği
Yansıtma faturasının hazırlanmasını gerektiren bir örnek durumu birlikte inceleyelim. Mesela şirkete ait kaskosu olan bir aracınız var ve bu araçla bir şirket çalışanı kaza yaptı. Araç servise gönderildi ve tamir edildi. Servis de sizin adınıza bir tamirat faturası kesti.
Arabanın kaskosu olduğundan sizin de kesilen faturanın toplamı kadar bir fatura hazırlayıp sigorta şirketine kesmeniz gerekir. İşte bu fatura, yansıtma faturasıdır.
Yansıtma Faturası Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şu noktalara dikkat etmek önemlidir:
- Yansıtma faturasındaki mal veya ürünün bedeli, bu faturaya konu olan asıl faturadaki bedel ile aynı miktarda olmalıdır.
- İlgili bedel ilgili kişi tarafından ödenmelidir.
- Maliye denetimlerinde veya taraflar arası ihtilaf yaşanmaması adına yansıtma faturasının üzerine ‘yansıtma faturası’ olduğu yazılmalıdır. Yansıtmaya konu olan mal ve hizmetin teminini kanıtlayan evrak fatura ile beraber saklanmalıdır.
Yansıtma Faturasının Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
Bir harcamanın şirket kayıtlarına gider olarak kaydedilmesi için şirketin gerçek bir harcaması olmalıdır. Yansıtma faturasında, faturaya konu olan harcama şirkete ait değildir, yansıttığı bir başka şirketin harcamasıdır.
Bu nedenle yansıtma faturasındaki harcama gider olarak kaydedilmez. Faturanın önce gider, ardından gelir hesabına alınması halinde ciro gereksiz yere büyütülecektir bu nedenle bu konuya dikkat edilmelidir.
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!