Çek Defteri (Çek Karnesi) Alma Şartları Nelerdir?

Hukuk ve Vergi İş Yönetimi 2dk
Hukuk ve Vergi İş Yönetimi

Çek defterine ihtiyacınızın olup olmadığını nasıl anlarsınız? Peki nasıl çek karnesi alabilirsiniz? Her iki sorunun cevabını da bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Çek Nedir?

Çek, ticaretin en önemli araçlarından biridir. Bir kimsenin bankadaki hesabından, belgede yazılı miktar kadarının belgede adı yazılı olan veya onun belgeyi havale ettiği veya belgeyi taşıyan kişiye ödenmesi için düzenlenir.
Çekin biçim ve özellikleri belirlidir. Bankaya hitaben yazılır, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre düzenlenir ve kıymetli evrak statüsündedir.
Çeklerin hukuki açıdan vadesi bulunmaz. Fakat çek kullananların ticari usul gereği, genellikle çekin vadesini beklediklerini görürüz.

Kimler Çek Defteri Alabilir?

Çek defteri sahibi olmak, ticari hayatta prestij göstergesi olarak kabul edilen şeyler arasındadır. Bankalarla kredi ilişkisi bulunan, işlerinde ciddi sorunlar yaşamayan tüm şirketler bankalarına belirli evraklar sunmak ve teminat göstermek şartıyla çek defteri, yani çek karnesi edinebilir.

Çek Defteri Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Nerdeyse tüm bankalar çek defteri başvurularını kabul eder. Fakat çek defteri başvurusu süreci ile belge listesi bankadan bankaya değişir. Fakat çek defteri çıkarmak için genellikle istenen belgeleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Kimlik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Sabıka kaydı

Çek Defteri Alırken Maddi Teminat Gösterme Koşulu

Gerekli belgelerin yanında, çek karnesi alırken maddi teminat da gösterilir. Standart bir çek defterinin toplam 10 sayfası vardır; bankalar her sayfa için belirli bir ücreti teminat olarak görmek ister.
Şayet banka şirketiniz ve ortaklarınızla ilgili kontrollerinde karşılıksız çıkan çek, protesto edilen senet gibi olumsuz bir bilgi alırsa, çek defteri talebinizi geri çevirebilir.

Çek Defterine İhtiyacınız Var Mı?

Çek defterine ihtiyacınızın olup olmadığını belirlemek için şirketinizin ödeme planları, satış öngörüleri, gelir-gider yönetimi ve benzeri konuları gözden geçirebilirsiniz.
Eğer sermayeniz buna elverişliyse, gelir-gider yönetimi ve bilanço tablonuza hakimseniz, gelecek hakkında öngörüde bulunabiliyorsanız çek defteri kullanabilirsiniz.
Aksi halde ödemelerinizi çek yazarak değil vadesi uzun ve aylık olarak ödeyebileceğiniz kredilerle yapmanızı öneririz. Pek çok kredi türü, sunduğu ödeme kolaylıkları ile size finansman sağlayabilir. Çek defteri edinmeden önce, bunun yalnızca sizi ve firmanızı değil çekin el değiştireceği herkesi yani tüm çevre piyasanızı etkileyebileceğinizi unutmamalısınız.

Çek Ödemesi Almak Yerine Ne Yapabilirsiniz?

Çek ile ödemelerinizi kolayca alamayabilirsiniz. Çek defteri bu açıdan işletmeler için risk taşır. Ayrıca çekin istihbaratı da vakit kaybına neden olabilir. Bu tip durumlarda tahsilatlarınızı POS cihazıyla garanti altına alabilirsiniz. Hemen her şirket, ticari kredi kartına sahiptir. Siz de ödemelerinizi müşterilerinizden ufak bir banka komisyonu ile kredi kartı kullanarak alabilirsiniz.


Kıymetli evraklarınızı etkin biçimde yönetmek için Mikro Yazılım’ın Çek Senet Programı çözümünü kullanabilirsiniz.

Whatsapp iletişim