e-Arşiv Yurt Dışı Fatura Nasıl Kesilir?

Genel Hukuk ve Vergi 3dk
Genel Hukuk ve Vergi

Uluslararası ticaretin tarihi çok eski dönemlere kadar dayanır. Önceden belirli kişiler tarafından zorlu şartlar altında yapılabilen sınır ötesi ticaretler günümüzde herkes tarafından yapılabilecek kadar kolaylaştı. E-ticaretin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla yurtdışı ticareti en revaçta olan girişimcilik alanlarından biri. Girişimciler için oldukça önemli olan yurtdışına ticarette, özellikle yeni başlayacakların fatura kesimi konusunda soru işaretleri oluşabilir.
Bu yazımızda fatura nasıl kesebilirsiniz, e-arşiv yurtdışı fatura nasıl kesilir gibi soruları cevaplandıracağız.

Yabancı Müşteriye Nasıl Fatura Kesilir?

Yurtdışında olan bir müşteriye fatura kesmek internet üzerinden kolayca halledilebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen E-Arşiv Portal ile Türkiye’den yurt dışına fatura kesmek mümkün hale gelir.
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 2022 itibarıyla cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Arşiv Portal uygulaması kullanılarak fatura kesilmesi zorunlu olur.
Yurt dışına e-fatura kesebilmek için öncelikle bir
e-Arşiv Fatura Portal
hesabınız olması gerekir. Hesap için E-Arşiv Portal Elektronik Başvuru ekranından başvuru yapabilirsiniz. Hesabınızı aldıktan sonra E-Arşiv Portal’da hesabınıza giriş yaparak fatura hazırlama işlemine başlayabilirsiniz.

e-Arşiv Portal’da Fatura Hazırlama

e-Arşiv Portal’da fatura hazırlama adımları şu şekildedir:

  • Giriş yaptığınız ekranın solunda yer alan “Belge İşlemleri”ne tıklayın.
  • Açılan ekran sizin faturanızı düzenleyebileceğiniz sayfadır. Bu ekrandaki “Fatura Bilgileri” tablosunda “Döviz-TL Kuru” ve “Fatura Tipi” alanlarını doldurmalısınız.
  • Bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde girildikten sonra “Alıcı Bilgileri” ekranına yönlendirileceksiniz. Açılan tabloda; VKN/TCKN numarası (TCKN paylaşılmamışsa veya yoksa 11111111111 yazılabilir), Alıcının ünvanı, alıcının adı ve soyadı bilgilerini doldurun.
  • Ardından ürün ve hizmete ilişkin bilgileri yazın
  • “Vergi Ekle” bölümünden KDV dışında faturada yer alması gereken vergi türlerini girin.

Bütün bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girdiğinize emin olduktan sonra Oluştur” butonuna tıklayarak faturanızı oluşturabilir ve taslaklara kaydedebilirsiniz.

Oluşturduğunuz fatura taslak olarak hesabınızda saklanır. Faturanızı alıcıya göndermeden önce Gelir İdaresi Başkanlığı imza seçeneğiyle e-imza kullanarak imzalamanız gerekir.

Yurt Dışına Fatura Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  1. Yurtdışına fatura keserken bilinmesi gereken en önemli konu vergilendirmelerdir. Fatura kestiğiniz hizmet, yurtdışında faydalanılan bir iş işse KDV uygulanmaz. Yurt dışına fatura kestiğinizde hizmetten yurt dışında faydalanılıyorsa KDV sıfırdır. KDV’siz Fatura ile ilgili detayları ilgili yazımızdan inceleyebilirsiniz.

  2. E-faturanın Türkçe olarak düzenlenmesi en çok tercih edilen metod olsa da alıcıların talebi üzerine e-faturanın İngilizce halinin kağıt üzerinde düzenlenmesinde yasal herhangi bir engel yoktur.

  3. Yurtdışına yapılan ticaretlerde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yapılan ticaretin bir ürün mü yoksa bir hizmet mi olduğudur. İki ayrı sistemi olan hizmet ve ürün faturalandırmasında ürün ihracatı için e-İhracat Faturası da kullanılması gerekir. Yurtdışına yapılan mal satışlarından ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için ihracat e-fatura kesilmektedir. İhracat e-fatura portalının girişi, E-Arşiv fatura portalının girişinden farklıdır.

İhracat e-Fatura Nasıl Kesilir?

İhracat e-fatura için izlenilmesi gereken adımlar şöyledir:

  • Hazırlanan e-faturanın bilgisi Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilir.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kontrol edilen e-faturanın bilgilerinde herhangi bir eksik ve hata bulunmadıysa e-fatura, Gümrük TPS sistemlerine iletilir.
  • TPS kontrolleri yapılır ve herhangi bir sorun yoksa ürün için 23 haneli TPS ID oluşturulur.
  • Gelir İdaresi Başkanlığına mükellefe gönderilmek üzere 23 haneli TPS ID’nin yazılı olduğu sistem mesajı gönderilir.
  • E-faturanın iptal edilmemesi durumunda 0886 kodu ile beyannamede kullanılır.
  • Beyanname işlemleri bittiğinde Gelir İdaresi Başkanlığına KABUL ve DOP mesajı gönderilir.

Yurt Dışına KDV’li Fatura Kesilir Mi?

Yurt dışına kestiğiniz faturalarda KDV eklemeniz gereken ve gerekmeyen durumlar mevcuttur. KDV için uygulanan ihracat istisnası için kanunda belirtilen durumlar kısaca şu şekildedir:

  • İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler
  • yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler
  • serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler
  • karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetleri

Bu örnekler KDV için uygulanan örneklerden yalnızca birkaçıdır. Tamamı için KDV’de ihracat istisnası için 3065 nolu Katma Değer Kanunu’nun Madde 11/1-a’sı incelenebilir.

Çifte Vergilendirme Ne Anlama Gelir?

Her ülkenin kendine has vergilendirme yöntemleri vardır. Bazı durumlarda yurtdışına ticaret yapmak isteyen kimseler hem kendi ülkelerinin hem de ticaret yapacakları ülkenin vergisini ödemek durumunda kalabilir. İki ayrı vergi, maliyetleri artırarak ihracat için engel teşkil eder. Türkiye ve diğer birçok devlet ihracatın desteklenmesi için Çifte Vergilendirmeyi Önleme (ÇVÖ) anlaşmaları yapar. Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmaları, tek bir vergi konusu yani satış işlemi üzerinden birden fazla vergi alınmasının önüne geçmeyi amaçlayan anlaşmalardır. Bu anlaşmalarda amaç, vergi konusu olan şeyin bir kere vergilendirilmesidir. Ülkemizin 86 ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşması vardır.