KDV'siz Fatura Kesmek: KDV 0 İse Fatura Nasıl Kesilmeli?

Muhasebe ve Finans Hukuk ve Vergi 2dk
Muhasebe ve Finans Hukuk ve Vergi

Bildiğiniz gibi tüm ürün ve hizmetler için KDV belirtmek zorunludur. Ancak bu duruma istisnalar da söz konusudur.
Hem istisna mevzuatı nedeniyle hem de istisna harici bir sebepten 0 KDV’li bir fatura kesmek gerekebilir. Peki bu durumda ne yapılmalıdır? Fatura keserken hangi adımlar izlenmelidir? Bu yazıda KDV’siz fatura kesmeyi detaylandırdık.

KDV Muafiyetine Dair Ayrım


Mevzuat; istisna faturası kesilmesi gereken durumlarda istisna, istisna faturası kesilmesi gerekmeyen durumlar için de satış tipi fatura kesilmesi için bir ayrım yapmıştır. Aşağıda, iki durumu da ayrıntılarıyla inceledik.

İstisna Mevzuatı Nedenli 0 KDV’li Fatura Kesmek


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği fatura tipleri arasında KDV’siz fatura da vardır. Eğer istisna kapsamında bir fatura kesiyorsanız istisna fatura tipini seçip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapacaksanız ona karşılık gelen kodu seçerek ilerlemelisiniz.
Sizin için de böyle, istisna mevzuatı nedenli bir sıfır (0) KDV’li bir ürün söz konusu ise şunu yapmalısınız:

  • Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin.
  • Fatura tipini “İstisna” olarak seçin.
  • Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz. Bu ekranda seçtiğiniz muafiyet koduna göre KDV muafiyet sebebi otomatik doldurulur.
  • Fatura ekranındaki girişi tamamladıktan sonra “Detaylar” kısmındaki KDV muafiyet kodu alanında da satırda seçtiğiniz aynı KDV muafiyet kodu olmalıdır. Eğer birden fazla satırda KDV’den muaf ürün varsa ve bu iki satırın muafiyet kodları birbirinden farklıysa “Detaylar" bölümündeki “350 Diğerleri” kodunu seçebilirsiniz.

İstisna Harici Sebepten 0 KDV Fatura Kesmek


Eğer faturanız istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse, yani istisna harici başka bir sebepten dolayı KDV’yi sıfır (0) girmeniz gerekiyorsa şu adımları izleyin:

  • Satış fatura tipini seçin.
  • 351 istisna olmayan diğer kodu seçerek fatura oluşturun.
  • Faturanın not alanında neden sıfır KDV geçildiği bilgisine de yer verin.

Siz de Fatura kesme programı ve fatura takip programı ile kolay bir şekilde fatura düzenleyebilir ve takibini yapabilirsiniz.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!