Basit Usul Nedir? Kimler Basit Usulde Vergi Mükellefidir? 2026

Hukuk ve Vergi 5dk
Hukuk ve Vergi

Yapay zeka ile özetleyin:

Türkiye’de basit usul, küçük çaplı ticaret yapan esnafa yönelik olarak uygulanan ve vergilendirme yükünü azaltan bir sistemdir. 2026 yılına girerken hem gelir vergisi hadlerinde hem de basit usul kapsamındaki sektörlerde önemli değişiklikler oldu. Bu yazıda, basit usul vergilendirmenin ne olduğunu, kimlerin yararlanabileceğini, sağladığı kolaylıkları ve 2026’da devreye giren kısıtlamaları ele alıyoruz.

Basit Usul Vergilendirme Nedir?


Ticaret yoluyla kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri, gerçek usul gelir vergisine tabi olanlar ve basit usulde gelir vergisine tabi olanlar olmak üzere iki farklı şekilde vergiye tabi olabilir.
Gerçek usulde vergilendirilen mükellefler ayrıntılı defter tutmak, KDV ve geçici vergi beyannamesi vermek zorundayken, basit usulde vergilendirilenler için bu yükümlülükler söz konusu değildir.

Basit Usulde Vergilendirme Sistemi Nasıl İşler?


Basit usulde mükellefin ticari kazancı, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile yapılan giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki olumlu farktır. Bu yöntem, gerçek usuldeki gibi amortisman hesaplamak veya envanter tutmak yerine sadece günlük hasılat ve giderlerin kayıt altına alınmasını gerektirir.
Basit usulde vergilendirilenlerin kazançları gelir vergisinden istisna olduğu için, gelir vergisi beyannamesi vermezler; ancak diğer kazanç ve iratları varsa bu gelirleri için beyanname verebilirler.

Basit Usulde Vergi Mükellefi Kimdir?


Bu sisteme dahil olabilen meslek gruplarına örnekler:

  • Bakkal, manav, market, kantinci ve çay ocağı işletenler
  • Taksi işletmecileri, terziler, kuaför ve tamirciler
  • Marangoz, tesisatçı, ziraatçı ve benzeri küçük sanatkârlar

Bu kişiler, aşağıda belirtilen genel ve özel şartları sağlamak kaydıyla basit usulden yararlanabilir.

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları (2026)


Basit usulde kalabilmek için Genel Şartlar ve Özel Şartlar olmak üzere iki başlıkta sınırlamalar vardır. Birlikte gözden geçirelim.

Genel Şartlar


Basit usulden yararlanacak mükelleflerin uyması gereken genel şartlar şunlardır.

  • Fiilen işin başında bulunmak: İş sahibi işletmenin yönetim ve icrasında bizzat bulunmalıdır. Yardımcı işçi ve çırak çalıştırmak veya hastalık/askerlik gibi geçici nedenlerle işin başından ayrılmak bu şartı bozmaz.
  • İşyeri kira sınırı: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 47/2 maddesi uyarınca, 2026 yılı için yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 99 000 TL, diğer yerlerde 60 000 TL’yi aşmamalıdır.
  • Gerçek usulde vergilendirilmemiş olmak: Mükellefin ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir.
  • Başka bir iş yeri, ortaklık veya serbest meslek faaliyetinin bulunmaması.

Bu genel şartlardan herhangi birinin ortadan kalkması hâlinde mükellef gerçek usule geçer.

Özel Şartlar


GVK’nın 48. maddesine göre bazı parasal sınırların aşılması basit usul hakkını ortadan kaldırır. 2026 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen özel hadler aşağıdadır:

Faaliyet Türü 2026 Hadleri
Emtia alım–satımı yapanlar Yıllık mal alışları 1 200 000 TL veya satışları 1 900 000 TL’yi aşmamalı
Hizmet işleriyle uğraşanlar Bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı 600 000 TL’yi aşmamalı
Alım–satım ve hizmeti birlikte yapanlar Yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamı 1 200 000 TL’yi aşmamalı

Ayrıca değerli kâğıt, akaryakıt, şeker ve sigara gibi kâr hadleri düşük emtia alım satımı yapanlar için daha yüksek hadler belirlenmiştir; örneğin 2026’da büyükşehir dışındaki yerlerde değerli kâğıt alım sınırı 2 100 000 TL ve satış sınırı 2 200 000 TL iken, büyükşehirlerde 2 500 000 TL ve 3 000 000 TL olarak tespit edilmiştir.
Bu mallarla uğraşanlar, ilgili tablodaki limitleri aşmaları hâlinde basit usulden çıkarılır.

Faaliyet ve Yerleşim Bazlı Kısıtlamalar


09 Eylül 2025’te yayımlanan 10380 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile basit usul kapsamından çıkarılacak mükellefler için faaliyet ve yerleşim bazlı kısıtlamalar getirildi. Düzenleme, 31 Aralık 2024 TÜİK nüfus verileri esas alınarak uygulanacak.

Nüfus Kriteri


Büyükşehir belediyesi statüsünde olup nüfusu 30 000’i aşan ilçelerde basit usul uygulanmayacak; bu ilçelerde faaliyet gösteren mükellefler 1 Ocak 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirilecek.
Büyükşehir belediyesi sınırları içinde olup nüfusu 30 000’i aşmayan ilçeler ise kısıtlamadan muaf tutulacak.
Şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar için daha sıkı bir istisna vardır. Yalnızca nüfusu 2 000’i geçmeyen eski belde belediyeleri (mahalleye dönüşenler) ve köylerde faaliyette bulunanlar basit usulde kalabilecektir.

Faaliyet Kriteri


Kısıtlama kapsamına giren ilçelerde her esnaf değil, belirli meslek grupları basit usulden çıkarılacak. Gerçek usulde vergilendirilecek başlıca faaliyetler şunlardır:

  • Her türlü emtia üretimi ve alım satımı;
  • İnşaat ve tadilat işleri;
  • Lokanta, kafe, pastane, kebapçı gibi yiyecek içecek işletmeleri;
  • Eğlence ve konaklama yerleri;
  • Şehir içi yolcu taşımacılığı;
  • Motorlu taşıt bakım ve onarım işleri.

Gerçek Usule Geçiş Sonrası Vergi Yükümlülükleri


Basit usulden çıkan işletmeleri bekleyen başlıca yükümlülükler şunlardır:

  • KDV mükellefiyeti: Artık aylık KDV beyannamesi verilecek ve tahakkuk eden KDV ödenecektir.
  • Geçici vergi: Her üç ayda bir geçici vergi beyanı yapılacak.
  • Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi: Ücret ve kira ödemeleri üzerinden stopaj yapılacak; muhtasar ve SGK bildirgesi verilecek.
  • Defter tutma zorunluluğu: İşletme defteri veya bilanço esasına göre ayrıntılı kayıt tutulacak; POS/yazar kasa kullanımı zorunlu olacaktır.
  • Gelir vergisi beyannamesi: Basit usulde kazanç istisna olduğu için gelir vergisi beyannamesi verilmezken, gerçek usulde yıllık beyanname verilecek ve vergilendirme yapılacaktır.

e‑Arşiv Fatura Geçiş Zorunluluğuna İlişkin Düzenlemeler


31 Aralık 2025 tarihli 589 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, e‑fatura ve e‑arşiv fatura uygulamasında kademeli geçiş takvimini değiştirdi. Basit usul ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için:

  • 01.01.2025–31.12.2026 arasında vergiler dahil toplam tutarı 3 000 TL’yi aşmayan işlemlerde fatura kâğıt ortamında düzenlenebilir; bu tutarı aşan faturalar e‑Arşiv fatura olarak düzenlenmelidir.
  • 01.01.2027’den itibaren tutarına bakılmaksızın tüm faturalar e‑Arşiv fatura olarak düzenlenecektir.
  • Bilanço esasına tabi mükellefler için daha önce belirlenen e‑belge takvimi değişmemiştir; onlarda 01.01.2026’dan itibaren tutar sınırı olmaksızın e‑Arşiv zorunlu hale gelmiştir.

Bu düzenleme, basit usulden gerçek usule geçecek mükelleflere elektronik belge sistemine uyum sağlamak için bir yıllık süre tanımaktadır.

Defter‑Beyan Sistemi ve Belge Düzenleme


Basit usul ve serbest meslek erbabı ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, defterlerini elektronik ortamda tutmak zorundadır.
Sistemi kullanmaya başlamadan önce;

  • Mükelleflerin veya aracılık yetkisi verilen meslek mensuplarının başvuruyu takvim yılının başlamasından önceki ayın son gününe kadar yapması gerekir.
  • Yeni işe başlayanlar işe başlama bildirimini izleyen yedinci iş günü sonuna kadar başvuru yapmalıdır.

Basit Usulden Çıkış ve Geri Dönüş Kuralları


Şöyle özetleyebiliriz:

  • Hadlerin aşılması veya genel/özel şartların kaybedilmesi halinde mükellef, takip eden takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir. Hadlerin aşıldığının anlaşılmasıyla birlikte geçiş için ayrıca vergi dairesine başvurmaya gerek yoktur; bildirim yükümlülüğü mükellefe aittir.
  • Kendi isteğiyle gerçek usule geçmek isteyen mükellefler, vergi dairesine dilekçe ile başvurabilirler.
  • Gerçek usulde iken basit usule dönmek için, mükellefin ardışık iki takvim döneminde basit usul şartlarını taşıması ve sonraki yılın ocak ayı içinde vergi dairesine başvurması gerekir.
  • Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlediği tespit edilenler basit usul kapsamından çıkarılır.

Basit Usulden Kimler Faydalanamaz?


Bazı mükellefler genel ve özel şartları sağlasalar bile Kanun gereği basit usulden yararlanamaz. Bu gruplar arasında şunlar vardır:

  • Kollektif şirket ortakları ve komandit şirketlerin komandite ortakları
  • Ödünç para verme işleri (ikrazatçılar)
  • Sarraflar ve kıymetli maden/mücevherat ticareti yapanlar
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde sayılan kişi ve kurumlara inşaat veya onarım taahhüdü verenler
  • Sigorta prodüktörleri
  • İlan ve reklam işleri veya bu işlere aracılık edenler
  • Gayrimenkul ve gemi alım satımıyla uğraşanlar
  • Aracılık (tavassut) işi yapanlar
  • Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları
  • Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar, treyler/çekici sahipleri
  • Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör veya bölgeler; nüfus, yerleşim ve faaliyet türüne göre gerçek usule geçmesi gerektiği kararlaştırılan mükellefler

Bu makale yardımcı oldu mu?

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsiniz! Üstelik abonelerimize özel hazırladığımız, depo yönetiminde modern yaklaşımlar ile ilgili dokümana erişim ayrıcalığını da elde edersiniz.